Esteu aquí

Virtual

El Voluntariat per la llengua (VxL) ofereix la modalitat virtual, que permet practicar català a través de la conversa per mitjà d'aplicacions de videotrucada o videoconferència. Aquesta modalitat va néixer el 2017 amb l’objectiu de facilitar la pràctica del català a persones que no poden fer un voluntariat presencial.

Què és el VxL virtual?

Es basa, com el presencial, en la creació de parelles lingüístiques formades per un voluntari o voluntària, que parla català fluidament, i un aprenent o aprenenta, que en té coneixements bàsics i vol adquirir fluïdesa. L’única diferència és que les trobades són virtuals.

Qui pot participar-hi?

Persones majors d’edat amb coneixements bàsics d’Internet que es comprometin una hora a la setmana, durant 10 setmanes, a conversar en català de manera virtual.

Apuntar-s’hi és molt fàcil

Només cal emplenar la fitxa d’inscripció i triar la modalitat virtual https://www.vxl.cat/participa-hi.

Requisits tècnics

 • Telèfon intel·ligent, tauleta o ordinador amb bona connexió a Internet (en cas que no es disposi d'aquests recursos, com a segona opció es podran fer trucades de veu, tot i que no és el sistema més recomanable per a la pràctica d'una segona llengua).

 • A l'ordinador, càmera, micròfon i altaveus (o auriculars).

 • Tenir descarregat i instal·lat un programa de videotrucada o videoconferència* i iniciar sessió o accedir-hi en línia si l'aplicació escollida ho permet.

*Les aplicacions informàtiques de videotrucada o videoconferència escollides i emprades en el Voluntariat per la llengua virtual són alienes a la Generalitat de Catalunya, per la qual cosa no en pot garantir el funcionament correcte ni l’ús adequat per part de les persones usuàries. Així mateix, les polítiques de privacitat i les condicions d’ús són les que estableix l’aplicació triada.

Com es formen les parelles virtuals?

Es formen a partir de les preferències que manifesten els voluntaris i els aprenents i, sobretot, en funció de la disponibilitat horària.
Els dinamitzadors de VxL posen en contacte els dos membres de la parella, en fan el seguiment, ofereixen suport i atenen les consultes dels participants.

Materials de suport en línia

A  l’apartat VxL virtual de Materials hi ha documents específics adreçats a les parelles virtuals:

 • Manual VxL virtual, amb:
  • Orientacions per a les persones aprenentes
  • Orientacions per a les persones voluntàries
  • Instruccions bàsiques per a l’ús d’aplicacions de videoconferència
 • Rutes i visites virtuals per alguns indrets del patrimoni natural i cultural de Catalunya.

Els participants també poden utilitzar els materials de suport en línia per promoure les converses (Parlem tu i jo; Llegir per parlar, llegir per aprendre, Temes per parlar, etc.) que hi ha a Materials.

separador de seccions

separador de seccions

Si vols llançar-te a parlar català i el vols practicar de forma natural i distesa
Apunta’t al Voluntariat per la llengua!