Esteu aquí

Virtual

La modalitat virtual del Voluntariat per la llengua (VxL) va néixer l’any 2017 per facilitar la pràctica del català a través de la conversa per mitjà de plataformes de videotrucada.

Què és el VxL virtual?

Es basa en la creació de parelles lingüístiques formades per un voluntari o voluntària, que parla català fluidament, i un aprenent o aprenenta, que en té coneixements bàsics i vol adquirir fluïdesa a l’hora de parlar-lo. Les trobades es fan per videotrucada.

Qui pot participar-hi?

Persones majors d’edat amb coneixements bàsics d’Internet que es comprometin una hora a la setmana, durant deu setmanes, a conversar en català de manera virtual.

Apuntar-s’hi és molt fàcil

Només cal emplenar la fitxa d’inscripció i triar la modalitat virtual a https://www.vxl.cat/participa-hi.

   

Requisits tècnics

Maquinari

Es pot utilitzar qualsevol dispositiu amb connexió a Internet. Per exemple:

 • Telèfons intel·ligents, tauletes i ordinadors portàtils: aquests dispositius ja incorporen una càmera, un micròfon i els altaveus per fer videotrucades.
 • Ordinadors de sobretaula i altres dispositius amb connexió a Internet (televisors intel·ligents, videoconsoles...): si no els incorporen de fàbrica, caldrà connectar-hi uns auriculars amb micròfon i una càmera.

En cas que no es disposi de cap d'aquests recursos, com a segona opció es podran fer trucades de veu, tot i que no és el sistema més recomanable per a la pràctica d'una nova llengua.

Programari

En la modalitat virtual del programa Voluntariat per la llengua es pot utilitzar el programari que més convingui per fer l’activitat per Internet.

Actualment hi ha molts programes per fer videotrucades* a través d'un dispositiu connectat a Internet (ordinador, telèfon, tauleta...). Parleu-ne amb la vostra parella i poseu-vos d'acord amb l'eina que més us convingui utilitzar.

*Les aplicacions informàtiques de videotrucada escollides i emprades en el Voluntariat per la llengua virtual són alienes a la Generalitat de Catalunya, per la qual cosa no en pot garantir el funcionament correcte ni l’ús adequat per part de les persones usuàries. Així mateix, les polítiques de privacitat i les condicions d’ús són les que estableix l’aplicació triada.

Necessitareu:

 • Tenir descarregat i instal·lat un programa de videotrucada i iniciar sessió o accedir-hi en línia si l'aplicació escollida ho permet.

Com es formen les parelles virtuals?

Es formen a partir de les preferències que manifesten els voluntaris i els aprenents i, sobretot, en funció de la disponibilitat horària.

Els dinamitzadors i dinamitzadores del VxL virtual posen en contacte els dos membres de la parella, en fan el seguiment, ofereixen suport i atenen les consultes dels participants.

Materials de suport en línia

A  l’apartat "VxL virtual" de Materials hi ha documents específics adreçats a les parelles virtuals:

 • El Manual VxL virtual, inclou:
  • Descripció i característiques del VxL virtual
  • Orientacions per a les persones aprenentes
  • Orientacions per a les persones voluntàries
 • Rutes i visites virtuals per alguns indrets del patrimoni natural i cultural de Catalunya.

A Materials també hi ha:

separador de seccions

separador de seccions

Si vols llançar-te a parlar català i el vols practicar de forma natural i distesa
Apunta’t al Voluntariat per la llengua!