Vés al contingut

“Ara em puc expressar en català sense haver de traduir. I això em dona molta confiança i seguretat”

Parella lingüística del VxL del Prat de Llobregat

L'Inma i la Ginette son una de les parelles lingüístiques del Voluntariat per la llengua (VxL) del Prat de Llobregat. Totes dues ens expliquen de primera mà com han viscut l’experiència de participar en el programa.

L’Inma fa 10 anys que és voluntària del VxL al Centre de Normalització Lingüística (CNL) del Prat de Llobregat. Durant aquest temps ha tingut més de 20 parelles lingüístiques. Diu que s’ho passa molt bé i que li agrada molt fer-ho. A més, s’estima la nostra llengua i ajudar les persones que volen practicar el català és una bona manera de defensar-la.

La Ginette és xilena i fa 7 anys que viu a Catalunya. De seguida que va arribar es va apuntar als cursos de català del CNL i ja té el nivell C1. És llicenciada en matemàtiques i li agradaria molt poder donar classes en un institut. Per això es va apuntar al VxL: per millorar el seu català oral i poder inscriure’s al nivell C2 amb més confiança i seguretat.

Què us ha aportat el VxL?

Inma (vol.): M’ha permès conèixer moltes persones i poder ajudar-les a expressar-se en català. Però també m’ha ajudat a mi, perquè a casa, amb el meu marit, parlem en castellà i el VxL ha estat una oportunitat de poder-me expressar en la meva llengua materna. I això em fa molt feliç.

Ginette (apr.): Jo he tingut dues parelles. Amb la primera, encara tenia un nivell molt bàsic i em costava molt d’expressar-me, però em va servir per agafar una mica més de vocabulari i de fluïdesa. Ara, amb l’Inma, ja tenia un nivell més avançat i hem parlat molt. Hem compartit moltes experiències de vida i m’ha ajudat molt, perquè sempre em corregeix quan m’equivoco o m’ajuda quan no em surt una expressió. Ara estic més tranquil·la perquè em puc expressar molt millor en català.

Teniu alguna anècdota divertida per explicar que us hagi passat durant les trobades?

Ginette (apr.): Sí -totes dues riuen-, una vegada al principi de les trobades no ens vam entendre i vam quedar en una cafeteria. L’Inma m’esperava en una i jo m’esperava en una altra que hi havia al mateix carrer però una mica més amunt. Al cap de 10 minuts d’esperar-nos totes dues dèiem: “No pot ser que no vingui!”, i vam sortir el carrer i ens vam veure de lluny.

Què li diríeu a algú que no s’acaba de decidir a apuntar-se al VxL?

Inma (vol.): Que és una experiència molt maca i enriquidora, que et permet compartir la nostra llengua i ajudar altres persones a parlar-la. Jo, fent-ho, em sento molt feliç.

Ginette (apr.): Que el VxL és una oportunitat per parlar en català, conèixer gent i fer-hi amistat. L’Inma ja és una bona amiga. Ens entenem molt bé. El VxL m’ha permès practicar la parla i conèixer nou vocabulari de temes quotidians, de les petites coses de cada dia. A mi m’ha servit molt. Ara em puc expressar en català sense haver de traduir. I això em dona molta confiança i seguretat.

L’Inma i la Ginette són encantadores i no tenen mai un no. Elles són una de les parelles del VxL del Prat que va participar en la sessió fotogràfica que el Punt del Voluntariat de l’Ajuntament del Prat va organitzar per promoure el voluntariat a la ciutat.

Des del CNL els agraïm sincerament la seva participació al programa i la seva col·laboració amb el VxL del Prat de Llobregat.

VxL del CNL El Prat de Llobregat

Afegeix un nou comentari

Text pla

  • No es permet l'ús d'etiquetes HTML.
  • Les línies i paràgrafs es trenquen automàticament.
  • Les adreces web i de correu electrònic es transformen en enllaços automàticament.
CAPTCHA
Aquesta pregunta es fa per comprovar si vostè és o no una persona real i impedir l'enviament automatitzat de missatges brossa.