Vés al contingut

"A la quarta trobada, vaig notar un canvi: parlava tota l'estona en català!"

Karina, aprenenta del VxL

Hem demanat a la Karina, aprenenta equatoriana del Voluntariat per la llengua (VxL) de Santa Coloma de Gramenet que ens valori el seu pas pel programa.

Presenta't una mica.

Em dic Karina, soc d'Equador, fa ja vint-i-tres anys que visc a Catalunya i dos a Santa Coloma de Gramenet.

Per què vas començar a estudiar català?

Vaig començar per poder ajudar a la meva filla quan era petita i també per entendre la gent quan parlava amb mi per tot arreu. Però també per feina, a les entrevistes preguntaven si parlava català i quan treballava em sentia malament per no poder atendre en català. Així va néixer el meu interès, però també m'agrada molt parlar català!

Com vas conèixer el Voluntariat per la llengua?

Va ser als cursos de català, que primer vaig fer a Barcelona, però no podia fer-ho en aquell moment, i després sí quan vaig passar a viure a Santa Coloma.

Per què t'hi vas apuntar?

Perquè m'havia de deixar anar per poder parlar amb la gent, sentia impotència i ara em comunico millor. Jo contesto i sé que m'entenen. Actualment tinc la feina a Sabadell i tothom em parla català, em va bé perquè així segueixo practicant.

Com recordes l'inici? Feia vergonya quedar amb algú que no coneixies?

A la primera trobada tenia molta vergonya, però després, et deixes anar. Vaig començar a poc a poc, però després vaig notar que parlava  més, no parava, va ser a la quarta trobada, vaig notar un canvi: parlava tota l'estona en català.

Què fèieu a les trobades?

Anàvem a fer un cafè, també a vegades a un centre comercial per poder parlar de la roba, de les botigues o dels restaurants i també així podíem parlar amb la gent de les botigues, per poder escoltar-les. També el voluntari posava deures amb missatges de veu i és una cosa que va molt bé per parlar cada dia una mica.

Que t'ha aportat participar al Voluntariat per la llengua?

Jo penso que m'ha aportat confiança i d'aquesta manera m'he pogut obrir més i així parlar amb més gent. Ara ho penso i ha estat molt important.

Diries que fas servir més el català?

Sí, jo diria que sí ara mateix, no només per la feina, per parlar amb tota la gent.

VxL del Centre de Normalització Lingüística L'Heura

Afegeix un nou comentari

Text pla

  • No es permet l'ús d'etiquetes HTML.
  • Les línies i paràgrafs es trenquen automàticament.
  • Les adreces web i de correu electrònic es transformen en enllaços automàticament.
CAPTCHA
Aquesta pregunta es fa per comprovar si vostè és o no una persona real i impedir l'enviament automatitzat de missatges brossa.