Vés al contingut

Dues germanes, dues veteranes voluntàries lingüístiques

Dues germanes, dues voluntàries lingüístiques

La Dolors Giménez consta com a voluntària del VxL al nostre registre informàtic des del 2007.

Des del 2003, però, que ja ens feia de voluntària lingüística, en un primer intent que vam fer a Palafrugell i que vam anomenar "A Palafrugell parlem en català". Aleshores la Dolors estava estudiant el nivell C de català, es va oferir a participar en l'experiència i des d'aleshores sempre més ha estat voluntària per la llengua. Altre cop segons el nostre registre, ha fet 44 paquets de 10 trobades per parlar en català amb aprenents, això vol dir que ha tingut una vintena de parelles lingüístiques, perquè amb la majoria ha repetit. I per si tot això no fos prou, el 2009 va animar la seva germana, que també s'havia apuntat a fer un curs de català, a fer-se voluntària. La Pilar ha fet 28 paquets de 10 trobades durant aquests 14 anys.

La Dolors arriba a l'entrevista just després de parlar amb una aprenenta, que li ha demanat que ens doni les gràcies en nom dels aprenents, però ella considera que qui ha de donar les gràcies és ella, per tot el que aprèn d'altres llocs del món i d'altres maneres de viure, durant les converses.

La Pilar ens parla de les caminades que acostuma a fer amb els seus aprenents, tant per dintre del poble com pels afores, i ens diu que de vegades aprofiten el temps i fan les xerrades anant al supermercat, explicant-los com fer-se el currículum o acompanyant-los a informar-se d'on poden continuar estudiant.

Parlant dels inicis de les seves trobades, la Dolors ens comenta que al principi agraïa molt les directrius que li donàvem, perquè no sabia gaire com posar-s'hi, però que amb el temps ha anat desenvolupant les seves estratègies, que la va impressionar molt una aprenenta que li va dir que després de la primera trobada va arribar a casa seva i va estar una hora sense poder parlar, de l'esforç que havia fet. Des d'aleshores intenta no pressionar gens els seus aprenents, no corregir-los constantment o fer les trobades més curtes, si veu que es cansen molt. La Pilar ens diu que, de fet, per a ella cada vegada és com si fos la primera, perquè cada aprenent és diferent i que s'hi va adaptant a mesura que els va coneixent.

Totes dues animen els seus coneguts a participar-hi perquè consideren que és un tipus de voluntariat molt flexible i enriquidor.

Voluntariat per la llengua (VxL) de l'Oficina de Català de Palafrugell

Afegeix un nou comentari

Text pla

  • No es permet l'ús d'etiquetes HTML.
  • Les línies i paràgrafs es trenquen automàticament.
  • Les adreces web i de correu electrònic es transformen en enllaços automàticament.
CAPTCHA
Aquesta pregunta es fa per comprovar si vostè és o no una persona real i impedir l'enviament automatitzat de missatges brossa.