Vés al contingut

El català: eina d'acollida, convivència i integració

img-20200212-wa0007.jpg

La nostra estimada Catalunya és nació d’acollida i integració per a persones de tot el món. Moltes persones dels cinc continents han trobat el seu espai a Catalunya, per conviure-hi tots plegats.

D’un temps ençà, ha proliferat l’arribada de persones d’altres orígens i procedències. Tot aquest flux és altament positiu i satisfactori i tremendament enriquidor per a qualsevol societat actual.

La nostra població està també conformada per persones de la resta de països d’Europa, Àsia, Àfrica, Amèrica del Sud… i d’un gran i divers nombre de nacionalitats i regions diferents.

Catalunya ha esdevingut un país d’acollida, convivència i integració de totes aquestes comunitats en la base del respecte i la concòrdia mutus, conservant i mantenint els nostres costums i les tradicions particulars.

Un dels principals instruments per aconseguir aquests objectius de convivència, participació i integració és el coneixement de la nostra llengua, el català.

Les tasques i les activitats desenvolupades pels diferentes centres de normalització lingüística (CNL) del país també són de cabdal importància. A més del Voluntariat per la llengua, els cursos de català, els programes d’aprenentatge i tot el catàleg de serveis permeten augmentar la presència i millorar la qualitat del català.

A casa nostra, a Catalunya, es desenvolupen diferents projectes d’ensenyament i pràctica del català. Un dels més destacats és el que s’aplica mitjançant el Voluntariat per la llengua (VxL). La formació de les parelles lingüístiques, constituïdes per voluntaris/àries i aprenents/es, facilita que la persona que té coneixements bàsics de català pugui adquirir la pràctica i l’aprenentatge de la llengua, i, al mateix temps, assolir fluïdesa, guanyar seguretat i practicar-la en un context real i distès.

Una altra de les iniciatives que alguns voluntaris del VxL estan portant a terme és la conducció de tertúlies o trobades de conversa de llengua catalana per a grups d’aprenents. Es tracta de sessions o tallers que s’adrecen a les persones nouvingudes interessades a conèixer la nostra llengua, millorar-ne l’aprenentatge i perfeccionar-ne l’ús en un espai concret, real i informal.

En algunes d’aquestes trobades en grup, també es fan servir altres recursos, com ara jocs, endevinalles, preguntes i respostes… i tot un conjunt de tècniques diverses per potenciar la pràctica activa i l’ús efectiu del català.

D’altra banda, estan apareixent noves dinàmiques, sota l’aixopluc del VxL i d’algun CNL, com són l’aparició, en alguns municipis i pobles, de grups de teatre, formats per voluntaris/àries i aprenents/es, que, seguint estratègies i tècniques pròpiament teatrals, representen obres i fan actuacions en què interactuen i es relacionen entre parelles lingüístiques, i on utilitzen el català com a instrument eficient i adient de pràctica i ús.

La majoria d’aquests projectes es nodreixen amb les aportacions desinteressades i voluntàries de diferents persones que, des de les seves pròpies situacions particulars, contribueixen, amb el seu gra de sorra, a intentar millorar les condicions vitals, personals i laborals de totes les persones que participen en la realització.

Així mateix, aquest procés personal de col·laboració i cooperació és plenament satisfactori i esdevé altament gratificant. És per això, que cal animar i encoratjar més persones que vulguin oferir-se com a voluntaris/àries i aprenents/es.

Podem concloure, per tant, que, efectivament, totes aquestes iniciatives podran permetre d’aconseguir que el nostre país es converteixi realment en un veritable espai comú i que el català esdevingui una excel·lent eina d’acollida, relació, interacció, convivència, participació i integració real i efectiva, tal com ha de ser el desig de tots i totes nosaltres.

Joan Pérez Casamitjana, voluntari del VxL a Gelida (CNL de l'Alt Penedès i el Garraf)

Afegeix un nou comentari

Text pla

  • No es permet l'ús d'etiquetes HTML.
  • Les línies i paràgrafs es trenquen automàticament.
  • Les adreces web i de correu electrònic es transformen en enllaços automàticament.
CAPTCHA
Aquesta pregunta es fa per comprovar si vostè és o no una persona real i impedir l'enviament automatitzat de missatges brossa.