Vés al contingut

El Voluntariat per la llengua uneix Gal·les i Catalunya a Santa Coloma de Gramenet

343320601_3581662265390144_4544377332548532107_n.jpg

El Voluntariat per la llengua uneix Gal·les i Catalunya a Santa Coloma de Gramenet

Són les 9 del matí i al Centre de Normalització Lingüística (CNL) L’Heura esperem amb emoció la visita d’un grup provinent del National Center for Learning Welsh que venen a conèixer com treballem el Voluntariat per la llengua (VxL) des del Consorci per a la Normalització Lingüística (CPNL) i, en concret, com enfoquem la promoció del coneixement i de l’ús del català a Santa Coloma de Gramenet.

Només coneixem la Helen i l’Eirian, directores i tutores del centre, que té com a objectiu formar parlants de gal·lès que utilitzin la llengua amb confiança i en tots els àmbits. Amb elles ens hem vist per videoconferència i hem intercanviat correus per saber de les seves necessitats i poder acollir-los de la millor manera possible. La idea és ajudar-los a desenvolupar el seu programa Siarad, una rèplica del nostre model de parelles lingüístiques per al seu alumnat major d’edat. 

Per fi, els donem la benvinguda amb un cartell en gal·lès i català que els ha agradat molt, amb les banderes dels dos països: 

Després de les presentacions (en català per part d’ells perquè han fet sis classes per tenir-ne nocions bàsiques abans de venir: quin detall!), entrem en matèria.

Els exposem com funciona el CPNL i el VxL en general, la situació sociolingüística del català arreu i a Santa Coloma en particular i com el CNL L’Heura hi treballa per adaptar-se a aquesta realitat. Els parlem no només de les parelles del VxL a la ciutat sinó també de les pràctiques lingüístiques que els alumnes dels cursos de català per a adults fan en comerços i entitats col·laboradores del programa. 

Un cop la coordinadora del VxL del CPNL, la directora, la coordinadora de dinamització i el dinamitzador del VxL del CNL L’Heura vam fer aquesta presentació tècnica per posar-los en context, vam donar veu a participants i col·laboradors del VxL per oferir als visitants una visió més vivencial de la nostra gestió.

D'aquesta manera, el  grup de Gal·les va poder conèixer de primera mà els motius de l’Anzhela Mkrtchyan (aprenenta armènia), per voler parlar millor el català i com el VxL l’ha ajudat a perdre la vergonya i llançar-se a fer-ho. També van saber per què el Joan Miquel Viadé és voluntari per la llengua des de fa més de 10 anys i com d’enriquidora ha estat la seva experiència amb totes les parelles lingüístiques que ha tingut fins ara. Quedeu-vos amb el seu nom perquè tornarà a sortir al final de l’article (sorpresa!).

Sortim del CNL, fa un sol esplèndid (ideal perquè els gal·lesos gaudeixin de la passejada que els tenim preparats) però primer de tot anem a prendre alguna cosa en una cafeteria col·laboradora del VxL: El Racó del Cafè. Allà, també amb el voluntari, gaudim d’una xerrada distesa en què compartim la il·lusió i els reptes que comporta la feina que fem en favor de la promoció de les nostres llengües. 

       

Després d’aquesta agradable estona, comencem la visita a quatre establiments col·laboradors del VxL del centre de Santa Coloma, en què els botiguers van explicar al grup tant la seva experiència amb les persones aprenentes que els visiten per conversar i practicar el català com els beneficis que els aporta, en el sentit de donar-se a conèixer, forma part d’aquesta xarxa: la Joieria Magallón, la botiga Hiedra, la botiga Octopi i la Llibreria Carrer Major.  

   

A la llibreria vam descobrir que el món és molt petit: tant el llibreter com els gal·lesos coneixien personalment el traductor d’un llibre gal·lès al català! 

Havent dinat, les coneixences van continuar al Centre Excursionista Puigcastellar, amb en Ferran López i la Mercè Prat (que, a més, és voluntària del VxL des del 2008!). Ells els van explicar els inicis del CEP i l'esforç per ensenyar la llengua catalana durant el franquisme. Sobre la taula, un Scrabble en català per il·lustrar com el joc també és una bona activitat per dinamitzar grups que volen practicar la llengua. 

Després vam visitar l’Abacus, que col·labora amb el VxL i també amb el programa Totjoc de foment del joc en català, justament. Allà, Javier Ruiz-Roso va parlar de la germanor entre el poble gal·lès i el poble català, com a historiador i bon coneixedor de la trajectòria dels dos països va assentir (i tothom va estar-hi d’acord) que ambdós comparteixen un esperit ben lluitador. 

Finalment, l’Aitor Blanc, de la Fàbrica de Cervesa Capfoguer, ens va explicar els valors i la feina que fan a la cooperativa. Casualment, d’entre les fotografies que es podien veure al local n’hi havia una de dones vestides amb barrets tradicionals gal·lesos que, no cal dir-ho, els va fer molta gràcia.   

       

La jornada, una mica esgotadora però altament satisfactòria per a tothom (quina energia que tenen aquests gal·lesos!), va permetre que el grup descobrís el teixit comercial, cooperatiu i associatiu de Santa Coloma de la mà d’alguns dels seus representats, que també van estar molt contents d’acollir-los i mostrar-los tant la seva feina com la contribució que fan al foment de l’ús del català a través del Voluntariat per la llengua.

A l‘endemà, els gal·lesos van tenir també l’oportunitat de rebre una classe presencial de català al CNL L’Heura. A més, un d’ells (en Joe, actual “aprenent de gal·lès de l'any”), que té com a llengua materna l’anglès però que sap català perquè l’havia estudiat a la universitat, ens va demanar poder tenir una parella lingüistica virtual amb qui practicar-lo. En Joan Miquel està entusiasmat de ser-ho! Bones converses a tots dos i esperem haver pogut ajudar també als professionals de Gal·les, als quals agraim l’interès que han mostrat per la nostra feina 

CNL L’Heura 

Afegeix un nou comentari

Text pla

  • No es permet l'ús d'etiquetes HTML.
  • Les línies i paràgrafs es trenquen automàticament.
  • Les adreces web i de correu electrònic es transformen en enllaços automàticament.
CAPTCHA
Aquesta pregunta es fa per comprovar si vostè és o no una persona real i impedir l'enviament automatitzat de missatges brossa.