Vés al contingut

De visita per Tailàndia amb la May a través de la pantalla

la_garriga_may_i_neus.jpg

Experiències del Voluntariat per la llengua durant el confinament per la COVID19

La Neus i la May formen una parella lingüística del Voluntariat per la llengua (VxL) que tot just va començar la seva relació poc abans de començar la crisi de la COVID-19, de manera que al cap de només dues sessions presencials ja estaven confinades. Des de la primera setmana van tenir clar que podien seguir trobant-se fent servir alguna de les plataformes de videoconferència per parlar. I van escollir l’Skype.

L'experiència de la Neus Portet (voluntària)

La May, una noia de Tailàndia que fa poc més d’un any que va arribar a Catalunya, té moltes ganes d’aprendre català. Ella, com tots els estrangers que arriben a Catalunya i volen aprendre la nostra llengua, es troba amb la doble dificultat d’haver de distingir quan li parlen en castellà i quan li parlen en català. Em puc imaginar com de difícil deu ser!

Però la May té determinació, motivació i intel·ligència i sap que sense equivocar-se no n’aprendrà i per això està convençuda que parlar, encara que sigui equivocant-se, és el camí per aprendre’n.

Jo soc la Neus, una vigatana que fa 24 anys que visc a la Garriga i que tinc la sort d’haver viscut uns quants anys a l’estranger i haver passat per l’experiència de la immersió lingüística en un país nou i una llengua nova.

Ens hem anat trobant virtualment cada setmana durant tot el confinament i jo m’ho he passat molt bé.

He de dir que crec que hem aprofitat molt bé les eines al nostre abast. La May ha escrit cada setmana alguna cosa sobre un tema que prèviament havíem triat, l’ha llegit, l’hem corregit i aquest tema ens ha anat portant a altres temes que cada setmana ens han ocupat tota l’hora. La May és entusiasta i creativa i mai no ens hem quedat sense saber de què parlar.

Una altra cosa que hem fet i que, a mi, m’ha agradat molt ha estat utilitzar el Google Earth per trobar temes de conversa. La May m’hi ha anat guiant tot compartint la pantalla i hem visitat casa seva a Tailàndia, m’ha ensenyat la casa dels seus pares, la seva escola, el seu institut, la casa d’alguns dels seus amics, el riu que travessa el seu poble natal, els mercats, els llocs on ella anava amb els seus amics, els parcs, el lloc on va conèixer el seu marit (un català que l’ha portada fins aquí), el lloc on treballava abans de venir a Catalunya. Hem vist palaus i temples i m’ha explicat coses molt interessants de la seva cultura. Per a mi ha estat un privilegi poder tenir aquestes converses amb la May durant aquestes setmanes d’angoixa i patiment. La nostra hora setmanal ha estat una finestra a una cultura diferent i una terra molt llunyana de la mà d’una persona molt alegre i entusiasta.

L'experiència de la May Nattanich (aprenenta)

La primera vegada que ens vam trobar amb la Neus, jo estava molt nerviosa perquè jo no parlo bé el català. Nosaltres, però, hem practicat cada setmana i hem practicat l’escrit i escolto la meva voluntària com parla en català. Tot això ajuda a millorar el meu català, cada setmana aprenc nou vocabulari i entenc millor la llengua, tot i que encara tinc errors i no el parlo perfecte. La Neus és molt simpàtica i pacient perquè de vegades parla amb mi i jo no l’entenc, però m’ho va repetint de diferents maneres fins que sé què vol dir.

Vull donar les gràcies de la meva experiència.

L’Ametlla del Vallès i la Garriga, juny de 2020

Neus i May, parella lingüística del VxL en modalitat virtual que gestiona l’Oficina de Català de la Garriga (Centre de Normalització Lingüística del Vallès Oriental)

Afegeix un nou comentari

Text pla

  • No es permet l'ús d'etiquetes HTML.
  • Les línies i paràgrafs es trenquen automàticament.
  • Les adreces web i de correu electrònic es transformen en enllaços automàticament.
CAPTCHA
Aquesta pregunta es fa per comprovar si vostè és o no una persona real i impedir l'enviament automatitzat de missatges brossa.