Vés al contingut

Em sap greu no haver-me incorporat abans al Voluntariat per la llengua...

foto_josep_maria_calbet_retallat.jpg

Soc una persona que porto poc temps en el Voluntariat per la llengua (VxL) com a voluntari. Aquest curs acadèmic ha estat el segon. Dos anys amb trobades setmanals i presencials, i actualment m’he estrenat amb trobades virtuals. Ho valoro tot molt positivament. Us en faig cinc cèntims.

Les trobades presencials les he dut a terme a Valls amb una persona bastant gran, de vuitanta-cinc anys, que, tot i haver nascut i viscut gran part de la seva vida a Catalunya, per ser la seva família d’origen d’altres regions de la península molta gent no se li dirigia en català i per això ella no el practicava. El coneixia i el coneix ben bé. Faltava decidir-se, perdre la por. En les nostres trobades setmanals hem establert confiança, familiaritat i diria que fins amistat. M’ha explicat la seva llarga vida i les peripècies viscudes. Hem realitzat visites culturals per diferents indrets de Valls, alguns dels quals fins aleshores li havien passat desapercebuts. Hem comentat lectures i expressions genuïnes de la llengua. Ha xerrat molt i ha practicat la llengua d’una forma viva, ha perdut la por i s’ha llançat… Llàstima que la Covid-19 hagi paralitzat les nostres trobades!! Espero poder reprendre la tasca ben aviat.

Precisament arran de la Covid-19  se’m proposà un nou aprenent per intercanviar experiències de forma virtual. Dit i fet. També ho valoro de forma positiva. Ens connectem tres cops per setmana a través del mòbil, per WhatsApp. Els contactes són molt enriquidors. És una persona nascuda a Galícia i que porta molts anys vivint a Catalunya. Parla i s’expressa amb força fluïdesa. Les nostres converses flueixen des de temes d’història –gran afeccionat a la història contemporània- fins a la realitat social i política del nostre entorn. Li trameto escrits que publico a la premsa comarcal i les nostres trobades serveixen ensems per comentar-les i aclarir expressions i temps verbals.

Em sap greu no haver-me incorporat abans al Voluntariat per la Llengua perquè ho valoro de forma molt positiva. Gràcies per a poder-nos-ho facilitar. Endavant les atxes!

Josep Maria Calbet i Cassanyes (Mestre i pedagog) Voluntari del VxL de l’Oficina de Català de Valls (Centre de Normalització Lingüística de Tarragona)

Afegeix un nou comentari

Text pla

  • No es permet l'ús d'etiquetes HTML.
  • Les línies i paràgrafs es trenquen automàticament.
  • Les adreces web i de correu electrònic es transformen en enllaços automàticament.
CAPTCHA
Aquesta pregunta es fa per comprovar si vostè és o no una persona real i impedir l'enviament automatitzat de missatges brossa.