Vés al contingut

Vaig començar com a aprenenta i ara soc voluntària del VxL per ajudar altres persones a aprendre aquesta llengua tan maca

esther_i_lucia.jpg

D'aprenenta a voluntària del Voluntariat per la llengua en tres anys

Hola, em dic Lucia. Soc de Romania i fa 3 anys que visc aquí a Catalunya, a la Bisbal d'Empordà.

Vaig arribar el 8 de gener de 2016 amb la meva filla i la meva parella. El mateix gener em vaig apuntar a les classes de català per a adults del Centre de Normalització Lingüística (CNL) de Girona i vaig inscriure la meva filla a l’escola, així que juntes vam començar a estudiar una nova llengua.

Durant aquest temps he estudiat els nivells bàsic 1, 2 i 3 i elemental 1, 2 i 3, amb l’Elisabet i la Dolors. També em vaig apuntar al Voluntariat per la llengua (Vx), per fer una hora de conversa amb l’Esther, una dona molt agradable.

Primer vaig començar com a aprenenta i ara soc voluntària per ajudar altres persones a aprendre aquesta llengua tan maca. Faig VxL amb les mares de dues escoles de la Bisbal: primer les de l’escola Mas Clarà i ara amb les de l’escola Joan de Margarit, amb l’ajuda de l’Elena i la Blanca. Treballem temes com ara les salutacions, les presentacions, el temps, el cos...

Alhora assisteixo a un grup de conversa, que també m’agrada, amb la professora Anna, amb gent que vol aprendre i corregir el seu català.

Estic encantada d’haver conegut molta gent que ha volgut ajudar-me a aprendre. Ajudar jo crec que és molt normal, si pots i si vols. Tot depèn de la paciència, actitud, ganes de fer coses.

He notat que, des del moment que vaig començar les classes de català i el Voluntariat per la llengua, el meu català ha millorat, perquè l’he anat perfeccionant. No puc dir que parlo perfectament, però ara sí que puc pensar directament en català.

Si arribes a un país nou, primer has d’aprendre la llengua autòctona perquè sense llengua no pots fer moltes coses: no pots ni preguntar ni contestar, no pots mantenir una conversa i també per tema de feina.

Lucia, voluntària abans aprenenta del VxL de l'Oficina de Català de la Bisbal d'Empordà (del CNL de Girona) 

Afegeix un nou comentari

Text pla

  • No es permet l'ús d'etiquetes HTML.
  • Les línies i paràgrafs es trenquen automàticament.
  • Les adreces web i de correu electrònic es transformen en enllaços automàticament.
CAPTCHA
Aquesta pregunta es fa per comprovar si vostè és o no una persona real i impedir l'enviament automatitzat de missatges brossa.