Vés al contingut

Aprendre català per relacionar-te amb el veïnat, per conèixer la cultura catalana, per tenir més recursos per viure i treballar, per ajudar el teu fill amb els estudis...

6_2018_blog_canovelles_paul_hamza_nuria_2.jpg

En Paul i en Hamza, com cada dimecres, després de la classe de català, surten de l’aula impacients i entusiasmats. A fora, al primer pis de la Biblioteca Frederica Montseny de Canovelles, els espera la Núria, la seva voluntària lingüística, asseguda en una confortable butaca, sempre puntual. Al grup, s’hi afegeix a alguna de les sessions la Ksenija, alumna del Servei Local de Català de Granollers. Tots quatre formen un grup divers i entranyable.

En Hamza és del Marroc i fa tres anys que viu a Catalunya. Vol aprendre català perquè opina que és molt important saber la llengua per accedir al món laboral, però també per poder-se comunicar amb tothom. Voldria poder ajudar la seva filla amb els estudis quan comenci l’escola.  Assegura que a cada trobada aprèn coses noves, ja que la Núria els fa participar llegint textos i els demana el seu parer i, com que se sent molt còmode amb els altres companys aprenents, expressa la seva opinió sense embuts.

En Paul és del Camerun i fa 20 mesos que viu a Catalunya. Vol aprendre català per relacionar-se amb els seus veïns, conèixer la cultura catalana i tenir més recursos per viure i treballar. També voldria ajudar el seu fill amb els estudis. A en Paul li agrada molt llegir. Assegura que és un luxe tenir una voluntària com la Núria, que és rigorosa i valora el seu esforç. Opina que la clau de les trobades és el treball en grup, ja que s’ajuden mútuament.

La Núria viu a Canovelles i fa molts anys que fa de voluntària lingüística. Amb ella, nombrosos aprenents han millorat el seu català, ja que ajuda a crear un ambient de confiança per tal que plantegin dubtes i intervinguin en la conversa.  Valora especialment la cultura de cada aprenent i per això els anima a parlar dels seus orígens. Durant les trobades resumeixen, opinen, exposen, llegeixen poemes, comenten articles de l’Avui Canovelles... En definitiva, utilitzen la llengua.

Volem felicitar en Paul , en Hamza i la Ksenija perquè han passat amb èxit el curs.  Intueixo que la Núria també hi ha tingut alguna cosa a veure. Felicitats a tots quatre!

Montse Márquez, tècnica de Normalització Lingüística de l’Oficina de Català de Canovelles (Centre de Normalització Lingüística del Vallès Oriental)

Afegeix un nou comentari

Text pla

  • No es permet l'ús d'etiquetes HTML.
  • Les línies i paràgrafs es trenquen automàticament.
  • Les adreces web i de correu electrònic es transformen en enllaços automàticament.
CAPTCHA
Aquesta pregunta es fa per comprovar si vostè és o no una persona real i impedir l'enviament automatitzat de missatges brossa.