Vés al contingut

La Gelateria Jijo de Parets, un bon exemple d’establiment col·laborador

15._alumnes_b2_gelateria_gijo_2.jpg
establiment col·laborador Parets Voluntariat Jijo Vallès Oriental

Us vull explicar una molt bona experiència lingüística que hem fet a Parets aquest any. A principis del mes de juny, amb els alumnes del nivell bàsic 2, vam decidir que acabaríem el curs anant a prendre un gelat d’aquells tan bons que només fan a la Gelateria Jijo del poble. Abans de la trobada, però, vaig anar a la Gelateria Jijo a fer la reserva i vam aprofitar la visita per renovar la seva adhesió al Voluntariat per la llengua com a establiment col·laborador (ho són des de l’any 2015). Els vaig demanar que, sobretot, el dia que hi anéssim parlessin tota l’estona en català als alumnes.

He de dir que, realment, va ser una pràctica lingüística extraordinària. Tots els alumnes van demanar el gelat que volien en català: de maduixa, de gerds, de pistatxo, de rom amb panses... En una terrina o un cucurutxo. De mida petita, mitjana, gran o extragran. Alguns van optar per una orxata o un granissat: de llimona, de cafè...

Acabar un curs escoltant els alumnes parlant català en una terrassa a tocar del parc de La Linera de Parets, amb el sol just abans de pondre's de teló de fons, emociona. I encara més veient la cara de la dependenta, contenta i meravellada de poder ajudar els alumnes a tenir una conversa sencera en català.

És un exemple de la bona feina que poden arribar a fer els establiments col·laboradors. A Parets n’hi ha més de setanta (ara estem renovant les adhesions) i a tot el Vallès Oriental, 600. 

Roser Tintó, tècnica de Normalització Lingüística de l'Oficina de Català de Parets (Centre de Normalització Lingüística del Vallès Oriental)

Afegeix un nou comentari

Text pla

  • No es permet l'ús d'etiquetes HTML.
  • Les línies i paràgrafs es trenquen automàticament.
  • Les adreces web i de correu electrònic es transformen en enllaços automàticament.
CAPTCHA
Aquesta pregunta es fa per comprovar si vostè és o no una persona real i impedir l'enviament automatitzat de missatges brossa.