Vés al contingut

Un tàndem de llengua i cultura

7._antonio_i_josep_m.jpg

A la Garriga tenim, entre moltes de les parelles lingüístiques que s’hi han format, un tàndem ben singular format per l’aprenent Antonio i el voluntari Josep Maria.

L’Antonio Lozano i en Josep Maria Miserachs, després de viatjar molt per feina, de conèixer gent, comunitats, països i formes de viure durant anys..., decideixen establir-se a la Garriga, un poble tranquil, artístic, termal i cultural de més de quinze mil habitants del Vallès Oriental.

L’Antonio és un aprenent lingüístic de Ciudad Real que, com a tècnic electricista industrial, ha conegut gran part de la península ibèrica; aquest gran coneixedor de les línies d’alta tensió ha hagut de passar moltes hores fora de casa, on de vegades només hi anava a dormir.

En Josep Maria, un voluntari lingüístic sabadellenc jubilat, ha estat treballant en més d’una vintena d’empreses i ha passat per diferents càrrecs: va començar com a administratiu i ha anat ascendint fins a ser director de la seva empresa. Ha viatjat per diferents països, com Romania o Kuwait, entre d’altres, fins que ha arribat a la Garriga, on ha aturat l’estrès laboral que tenia.

Tant l’un com l’altre començaren a estudiar català fa uns anys. Mentre que en Josep Maria assolí el nivell C1 de català, l’Antonio encara continua estudiant per aconseguir més fluïdesa a l’hora de parlar en català. I és a través d’en Josep Maria que va agafant confiança a l’hora de conversar i dir la seva en la nostra llengua.

Ambdós formen un tàndem de llengua i cultura. Passar una estona amb ells és interessant, enriquidor i, fins i tot, aconsellable, perquè parlen de tot, sense parar. Tant poden explicar la seva infància, com la feina, la jubilació, opinar sobre política (cada un és d’un partit), sobre esport (són seguidors d’equips diferents)..., fins arribar a compartir activitats plegats: un convida l’altre a conèixer la seva colla d’amics, l’altre el porta a les sortides de cap de setmana, a jugar partits de futbol, a compartir fantàstics esmorzars de forquilla i després a anar al gimnàs a cremar tots els greixos adquirits en un sol matí...

L’Antonio i en Josep Maria es troben en un moment de la seva vida que el que els interessa és poder gaudir del moment, no tenen pressa, ja han fet gran part de la feina i ara només volen aprofitar els bons moments del dia a dia. Són admirables. Jo de gran vull ser com ells!

Susanna Corcho, tècnica de l’Oficina de Català de la Garriga (Centre de Normalització Lingüística del Vallès Oriental)

Afegeix un nou comentari

Text pla

  • No es permet l'ús d'etiquetes HTML.
  • Les línies i paràgrafs es trenquen automàticament.
  • Les adreces web i de correu electrònic es transformen en enllaços automàticament.
CAPTCHA
Aquesta pregunta es fa per comprovar si vostè és o no una persona real i impedir l'enviament automatitzat de missatges brossa.