Vés al contingut

Moltes gràcies, Catalina

foto_grup_juny_2016.jpg

Catalina Martínez, voluntària del VxL del Servei Local de Català de Sant Cugat del Vallès, ha conduït un grup de conversa per a aprenents lingüístics durant aquest curs 2015-2016. Fins fa ben poc ha exercit la docència a la Facultat d’Educació i ha format part del Departament de Filologia Catalana de la Universitat de Barcelona. Els últims tres anys ha estat cap d'estudis del Grau d'Educació Primària i el setembre del 2015 es va jubilar. Fruit d’aquesta devoció,  la Catalina va participar per primera vegada en el Voluntariat per la llengua l’octubre de 2015 i des d’aleshores la seva col·laboració amb el Servei Local de Català ha estat incondicional.

A banda de tenir parelles lingüístiques, doncs, la Catalina ha conduït un parell de grups de conversa que s’han creat amb l'objectiu que els aprenents interactuïn i mantinguin una conversa plenament en català en un espai grupal, a diferència de les parelles lingüístiques, en què la conversa és entre dues persones.

El primer semestre del curs les sessions de conversa es van fer en una sala del Club Muntanyenc Sant Cugat, entitat col·laboradora del VxL. El grup es reunia dos dies a la setmana durant una hora cada dia. Bàsicament en aquestes sessions es comentava qualsevol cosa que podia ser objecte de debat que, ben ràpidament, es convertia en una entretinguda tertúlia. Ja al final del semestre vam fer l'opció de comprar el llibre de La Marató del 2015 i se centraven en el comentari de les lectures: sentit del conte, mots que no s'acabaven d'entendre, etc.

El darrer semestre del curs, les sessions s'han fet en una sala del Servei Local de Català i només un dia de la setmana, però durant una hora i mitja. D'aquesta manera s'ha ampliat el temps i s'hi ha afegit una altra activitat que ha resultat molt profitosa: la lectura en veu alta. Aquesta activitat ha estat molt ben valorada pels aprenents, s'han sentit molt motivats perquè poques vegades havien tingut l'oportunitat de llegir i aprendre d'aquesta lectura. S'ha treballat la fonètica, l'entonació, el lèxic, el sentit de la puntuació, etc. Tot un devessall de comentaris a partir d'una activitat que sembla senzilla, però que no ho és tant com sembla. El grup ha estat format per 5 aprenents en el primer semestres i 4 en el segon.

La valoració del grup, tant per part de la voluntària com dels aprenents que hi assistien, és molt positiva. Per tot això, doncs, el grup de conversa tindrà continuïtat durant el curs que començarà a l’octubre.

Moltes gràcies, Catalina, per la teva col·laboració i implicació en el programa i ajudar-nos en la promoció de l’ús oral i real del català a Sant Cugat.

Lídia Ponsatí, dinamitzadora del Voluntariat per la llengua del Centre de Normalització Lingüística Vallès Occidental 3

Afegeix un nou comentari

Text pla

  • No es permet l'ús d'etiquetes HTML.
  • Les línies i paràgrafs es trenquen automàticament.
  • Les adreces web i de correu electrònic es transformen en enllaços automàticament.
CAPTCHA
Aquesta pregunta es fa per comprovar si vostè és o no una persona real i impedir l'enviament automatitzat de missatges brossa.