Vés al contingut

De Cuba a Catalunya i ara fent de voluntària del VxL

5._eli_i_ana_0.jpg

L’Elisabeth Baños, voluntària cubana, i l’Ana Rodríguez, aprenenta catalana, practiquen fent esport i la llengua les uneix. Són parella lingüística del VxL de Montmeló (del CNL del Vallès Oriental).

L’Eli és la nostra voluntària lingüística: una cubana que fa uns quants anys que és a Catalunya, estudia català, de fet ara ja es traurà el nivell C2, i treballa a la biblioteca La Grua de Montmeló. I per una altra banda tenim una aprenenta lingüística, l’Ana, que malgrat haver nascut a Catalunya, el seu entorn no li ha facilitat practicar el català.

Ambdues es coneixen de vista de fa molts anys, d’haver coincidit en algun aniversari infantil, de veure’s pel poble...però ara s’han trobat a la biblioteca, on l’Eli recomana lectures a l’Ana i li proposa començar les converses sempre en català. A la nostra aprenenta li fa vergonya, no s’atreveix a parlar en català i la falta de costum la frena a practicar-lo; de fet, només un 10 % del dia a dia el fa en català; en canvi, l’Eli gairebé parla català tot el dia a la feina i en el seu entorn.

A partir de les lectures de la biblioteca s’han anat coneixent i ara, com a mínim un cop a la setmana, van a fer exercici pels voltants de Montmeló. Elles xerren, xerren molt: de sessions de català, de teràpia de la vida, d’ensenyar-se diferents exercicis físics, de com treballar plegades el caràcter tossut que les uneix com a peixos que són...

L’Eli està contenta de fer el Voluntariat per la llengua, malgrat que li costa mantenir el català tenint en compte que es coneixien en un àmbit castellà. A l’Ana, la nostra aprenenta catalana, aquestes trobades li estan servint per perdre la vergonya a parlar en català a l’hora d’adreçar-se a la gent.

Avui he estat la infiltrada, la tafanera d’aquesta parella lingüística que, començant per la llengua i la cultura i seguint per l’esport i la psicologia, han sabut fer un bon tàndem, on com diuen elles, s’equivoquen, s’equivoquen molt, cometen molts errors,  però TOT APRENENTATGE ES BASA EN ELS ERRORS.

Susanna Corcho, Tècnica de Normalització Lingüística de l’Oficina de Català de Montmeló (Centre de Normalització Lingüística del Vallès Oriental)

Afegeix un nou comentari

Text pla

  • No es permet l'ús d'etiquetes HTML.
  • Les línies i paràgrafs es trenquen automàticament.
  • Les adreces web i de correu electrònic es transformen en enllaços automàticament.
CAPTCHA
Aquesta pregunta es fa per comprovar si vostè és o no una persona real i impedir l'enviament automatitzat de missatges brossa.