Vés al contingut

L'estiu VxL d'un polonès i un aragonès que viuen a Oxford

foto_vila-seca_1.jpg

Cada any estiuegem a la Pineda (Vila-seca). Enguany hem decidit participar al Voluntariat per la llengua en aquesta localitat per practicar el català i conèixer millor el territori. Ha sigut una experiència molt enriquidora i, ara que estem de tornada a Oxford, en guardem un record boníssim.

El VxL a Tarragona ens va posar en contacte amb l’Antoni Mas, ferrer i escultor que viu a Vila-seca, i una persona encantadora. L’Antoni treballa al mateix taller on treballava el seu pare i el seu avi. És autor de diverses obres com a La Torre dels Vents, i creador, fa 30 anys, de l’Àliga, una escultura metàl·lica portada per una persona durant la festa major de Santa Tecla a Tarragona.

A més a més, l’Antoni va ser col·laborador radiofònic i és una font inesgotable d’històries del poble i de les terres tarragonines. Hem après moltíssimes coses amb ell, també paraules i expressions catalanes típiques del tarragoní!

Entre les activitats que vam fer junts va destacar una excursió a l’Aleixar, un poble del Baix Camp, a prop de Reus, on han viscut i treballat el pintor Joaquim Mir i l’escriptor Marià Manent. Vam ser acollits per la Fina Anglès, professora i historiadora local que ha desenvolupat una feina impressionant de recerca sobre aquells personatges i va crear un itinerari amb un llibre que l’acompanya, Un passeig amb els sentits, de la natura a l’art. Passejant pel poble es poden comparar els paisatges amb els quadres de Mir i amb les descripcions poètiques de Manent. Vam gaudir molt de la visita i del llibre. Gràcies, Fina!

Amb l’Antoni vam visitar també els Tallers Oberts a la Part Alta de Tarragona, a principis de setembre. Com cada any, els artistes locals van obrir els seus espais de treball al públic. L’Antoni va formar part d’una exposició interdisciplinària sobre el tema de les fronteres i la llibertat al taller de la Glòria Marsal. Va ser una nit molt agradable i vam poder gaudir de l’art i del bon ambient.

Participar al VxL com a aprenents és una experiència recomanable per a qualsevol estudiant de català que tingui previst passar l’estiu al voltant de Tarragona.

Pawel Adrjan (nascut a Polónia) i Javier Muñoz-Basols (nascut a l'Aragó), residents a Oxford i aprenents del VxL del Centre de Normalització Lingüística de Tarragona a Vila-seca durant l'estiu de 2015

Afegeix un nou comentari

Text pla

  • No es permet l'ús d'etiquetes HTML.
  • Les línies i paràgrafs es trenquen automàticament.
  • Les adreces web i de correu electrònic es transformen en enllaços automàticament.
CAPTCHA
Aquesta pregunta es fa per comprovar si vostè és o no una persona real i impedir l'enviament automatitzat de missatges brossa.