Vés al contingut

Importa la diferència d'edat?

toni_i_enrique.jpg

El Toni Rufié i l’Enrique Mecklenburg són una més de les centenars de parelles lingüístiques del Voluntariat per la llengua que s’han fet a l’Hospitalet de Llobregat des de l’any 2003. Van ser parella lingüística entre l’octubre de 2010 i l’octubre de 2011 i durant aquest període van fer les trenta trobades màximes que permet el programa amb la mateixa persona i alguna de més, ja com amics.

Els dos van assistir, fa uns mesos, a l'acte central de commemoració dels 10 anys del VxL a la Fàbrica Moritz de Barcelona, com a exemple de parella lingüística amb una gran diferència d’edat (30 anys). No obstant això, ni a l’un ni a l’altre els va semblar que aquest detall tingués major importància. És més, no en tenim proves gràfiques, però l'Antoni Mercadal (dinamitzador del VxL al Centre de Normalització Lingüística de l’Hospitalet i autor de l'entrevista) assegura que les seves cares quan els va demanar de parlar sobre la diferència d’edat van ser de perplexitat.

En paraules del Toni Rufié, de 74 anys i voluntari des dels inicis del programa:

- Si tens ganes de parlar, l’edat no té cap importància, perquè de temes per conversar sempre se’n troben, només cal buscar-los.

Com que les preguntes per al Toni i l’Enrique anaven totes encaminades a la peculiaritat de la parella (la diferència d’edat), l'Antoni va insistir-hi: des de fora, sembla que l’edat pot suposar que els vostres interessos no coincideixin i que pot costar de trobar de què parlar...

Però, segons el Toni:

- Dues persones d’edats similars no necessàriament tenen coses en comú, però si l’edat suposa que ens interessen coses diferents, això també pot ser motiu de conversa.

En les seves respostes, l’Enrique (aprenent peruà de 44 anys) tampoc no va donar importància a l’edat:

- No m’havia parat a pensar en la diferència d’edat que ens portem amb el Toni. Parlàvem una mica de tot i ja està.

Al final, gairebé com si s’hagués de disculpar per això, el Toni va comentar:

- M’agradaria tenir anècdotes per explicar, però la veritat és que la diferència d’edat amb els aprenents no m’ha comportat mai cap situació ni graciosa ni problemàtica.

Pel que fa a l’Enrique, i en el mateix sentit, va afegir-hi:

- Les trobades amb el Toni van ser molt enriquidores i, encara ara, a vegades ens trobem per parlar una estona.

L’Enrique va néixer unes dècades després que el Toni i, segurament, no s’haurien trobat mai si no s’haguessin inscrit al Voluntariat per la llengua. Tanmateix, pel que expliquen, la diferència d’edat en una parella lingüística sembla ser que realment no importa.

Afegeix un nou comentari

Text pla

  • No es permet l'ús d'etiquetes HTML.
  • Les línies i paràgrafs es trenquen automàticament.
  • Les adreces web i de correu electrònic es transformen en enllaços automàticament.
CAPTCHA
Aquesta pregunta es fa per comprovar si vostè és o no una persona real i impedir l'enviament automatitzat de missatges brossa.