Cellers La Vinya, col·laboradors del Voluntariat per la llengua (VxL) de Gavà des dels inicis del programa, celebra enguany el 92è aniversari com a establiment de venda de vins i destil·lats. Llegiu aquesta interessant entrevista que hem fet a en Jordi, amb la qual volem també col·laborar a la visibilització dels establiments adherits i el comerç de proximitat:
Quantes persones treballeu en aquest establiment? Qui sou?
Actualment hi treballem tres persones: la mare, amb 82 anys; el meu germà i jo, que soc el germà petit. Negoci familiar des dels inicis.
Quan es va inaugurar aquest establiment?
El 1929, però no va ser a Gavà sinó a Cornellà del Llobregat. Després de la Guerra Civil, els avis es van instal·lar on ens trobem actualment. En aquell moment era l’edifici més alt del poble.
Per què es diu així aquesta botiga?
Perquè quan el meu avi, Àngel Verge Capafons, va fundar l’establiment va plantar un cep a l’entrada perquè els clients sabessin que era un celler.
Quins productes oferiu en aquest establiment?
Vins, caves, licors, vi a doll, complements per al vi, productes gurmet.
Quin és el producte estrella?
Actualment, l’aiguardent d’espàrrec blanc de Gavà, seguit del vermut, tant a doll com embotellat, de diferents marques i procedències.
Quan fa que sou establiment adherit al Voluntariat per la llengua?
Dotze anys, gairebé des dels inicis del programa.
Per quin motiu us vau fer comerç col·laborador amb el programa VxL?
La manera de contribuir al país: Llengua, cultura i vi. Com que és un establiment de proximitat, i cada cop hi ha més intercanvi cultural a causa de la globalització, aquesta és una manera de contribuir que les persones nouvingudes aprenguin la llengua, la cultura i les tradicions.
Segur que en tot aquest temps heu viscut en aquest negoci moltes anècdotes; ens n’expliques alguna?
Una de tantes i força divertida: Al començament del turisme que es feia a la nostra ciutat —al voltant dels anys 60— la meva família va rebre una carta d’Alemanya i per la finestreta del sobre es veia la foto dels avis i la mare. Hi deia: “Entregar a la familia del Celler”.
I relacionades amb el VxL? Hi havia una clienta que va venir de Buenos Aires, amb la qual parlàvem un cop a la setmana al Celler. Al cap d’uns anys va venir a dir-nos que havia continuat estudiant a Sabadell i que tenia el nivell A de català.
Com heu viscut el confinament?
Personalment, amb respecte i una mica de por perquè la mare és una persona de risc.
Voleu afegir-hi alguna cosa més?
Doncs sí: Moltes gràcies per la vostra col·laboració. Esperem que ben aviat ens pugueu visitar amb les parelles lingüístiques i l’alumnat dels cursos. Mentrestant, convidem els lectors i els participants en el VxL a gaudir del comerç de proximitat, alhora que practiqueu el català visitant el nostre establiment.
Voluntariat per la llengua del Servei Local de Català de Gavà (Centre de Normalització Lingüística Eramprunyà)
Afegeix un nou comentari