Vés al contingut

Lorena i Mariana: "Des de l’aprenentatge del català valorem el temps i la dedicació dels voluntaris del VxL"

2._maria_lorena_i_mariana.jpg

La Maria, la Lorena i la Mariana formen un trio lingüístic a Sant Celoni. Es van conèixer la tardor passada durant la presentació del Voluntariat per la llengua i es troben els dimecres al matí per conversar durant una estona en català.

La Maria, la voluntària, viu a Sant Feliu de Buixalleu, però passa moltes hores a Sant Celoni. Li agrada la seva llengua i ja porta 9 edicions entre nosaltres; a més a més, participa en el programa d’acompanyament escolar a infants i joves del municipi. Ens descriu Sant Celoni com un poble obert, acollidor i envoltat de natura.

La Lorena, l’aprenenta, fa un parell anys que viu a Sant Celoni. Va arribar a Catalunya el 2013 i es va inscriure als cursos de català del Consorci per a la Normalització Lingüística per aprendre’l a parlar amb fluïdesa i correcció i per escriure’l adequadament; ara estudia el mòdul de suficiència 2 semipresencial.

La Mariana, també aprenenta, viu a Vallgorguina i estudia el mòdul de suficiència 3. Va néixer a l’Argentina, però fa 14 anys que viu a Catalunya; també té moltes ganes de millorar la seva parla i escriptura catalana.

Què feu en les vostres trobades setmanals?

Maria, Lorena i Mariana: Comentem fets quotidians, anècdotes diàries... A vegades, practiquem dubtes puntuals de temes del curs de català que estem fent. També parlem català aprofitant les exposicions que hi ha a la Rectoria Vella. Quan arribi el bon temps sortirem pels voltants per conèixer el nostre entorn.

Què és el que més us agrada del Voluntariat per la llengua?

Maria: Per a mi el millor ha estat conèixer la qualitat humana i sensible dels participants i la capacitat dels aprenents per aprendre amb interès la llengua catalana.

Lorena: L’oportunitat d’avançar amb més fluïdesa la parla i el coneixement del català.

Mariana: Conèixer persones d’aquí i, d’aquesta manera, apropar-me a la cultura catalana.

Què valoreu del vostre Voluntariat per la llengua?

Maria: La satisfacció i la gratitud dels aprenents quan milloren el seu aprenentatge i veus com s’estimen més la nostra terra.

Lorena i Mariana: Des de l’aprenentatge valorem el temps i la dedicació dels voluntaris.

Què diríeu a la gent perquè s’animés a fer el Voluntariat per la llengua?

Maria: La llengua ens acosta els uns amb els altres i ens ajuda a millorar en tots els àmbits (socials, econòmics, culturals...). És una gran oportunitat que val la pena aprofitar.

Lorena i Mariana: Considerem que és una experiència molt positiva per millorar la parla i perdre la vergonya.

Neus Farré, tècnica de Normalització Lingüística de l'Oficina de Català de Sant Celoni (Centre de Normalització Lingüística del Vallès Oriental)

Afegeix un nou comentari

Text pla

  • No es permet l'ús d'etiquetes HTML.
  • Les línies i paràgrafs es trenquen automàticament.
  • Les adreces web i de correu electrònic es transformen en enllaços automàticament.
CAPTCHA
Aquesta pregunta es fa per comprovar si vostè és o no una persona real i impedir l'enviament automatitzat de missatges brossa.