Vés al contingut

M’ho passo molt bé a les sessions del Voluntariat per la llengua!

carme_f_aprenenta_noguera.jpg

El Voluntariat per la llengua (VxL) col·labora amb entitats diverses per formar parelles lingüístiques en àmbits específics (com ara el de la diversitat funcional) i, d’aquesta manera, donar resposta a les necessitats en concret de diferents col·lectius.

Aquest és el cas de la Fundació Ramon Noguera de les comarques gironines, amb què el VxL del Centre de Normalització Lingüística (CNL) de Girona col·labora des del 2015.

El grup de conversa del VxL (format per una voluntària i 6 aprenents) es troba una hora a la setmana al Centre Especial de Treball de Llagostera, un centre de dia que ofereix un servei de teràpia ocupacional a persones adultes amb discapacitat intel·lectual.

L’objectiu de les converses, a part de millorar l’expressió oral en llengua catalana,  és potenciar i mantenir les capacitats i les habilitats dels aprenents per tal d’aconseguir una màxima integració social i laboral, i així millorar la seva qualitat de vida.

Compartim amb vosaltres els testimonis d’una de les aprenentes i de l’educadora de la Fundació:

La Carme Fuyà té 55 anys, és veïna de Llagostera i assisteix al Servei de Teràpia Ocupacional Llagostera de la Fundació Ramon Noguera. Li agrada la pintura, la informàtica, aprendre català i estar informada de l’actualitat. Li hem preguntat sobre la seva experiència com a aprenenta en un grup de conversa conduït per una voluntària, la Carme, i que s’emmarca dins del programa Voluntariat per la llengua.

T’agrada participar en el Voluntariat per la llengua?
Molt i molt, ara ja hem acabat les sessions, però m’agradaria molt poder continuar.

Què t’agrada més de les sessions que fas amb la Carme?
Aprendre a enraonar en català i a vocalitzar, perquè em costa una mica.

Quin tema dels que heu parlat és el teu preferit?
El de la política, perquè un dia o un altre, m’agradaria ser una noia política. I també em va agradar el tema del menjar, perquè va bé que la Carme expliqui coses, en sap molt.

T’ho passes bé a les sessions?
Sí, molt bé.

Animaries a tots els teus companys que hi participessin?
Sí, s’ho passarien molt bé.

Entrevista a Lourdes Anglès, educadora del Servei de Teràpia Ocupacional Llagostera.

Com valoreu l’experiència de participar en el Voluntariat per la llengua?
Molt positiva, la veritat és que l’experiència ha estat molt enriquidora. La Carme, la voluntària, s’ha adaptat als grups d’aprenents segons els seus coneixements i interessos. Porta el material molt ben preparat, molt visual i entenedor a través d’imatges. Com a dinamitzadora del grup i mitjançant eines pedagògiques, dóna peu a treure el màxim partit de cada aprenent i de cada tema. Utilitza un ampli ventall de vocabulari, detecta barbarismes i rectifica les paraules incorrectes. En definitiva, una molt bona dinàmica de grup.

Per què heu animat els aprenents a participar-hi?
Per tal que tinguin un millor coneixement de la llengua catalana. Per compartir noves experiències i alhora aprendre dels altres.

Quins beneficis els han aportat les trobades amb la voluntària?
Passar una bona estona parlant de temes propers i de la vida quotidiana i, a la vegada, aprendre una mica més de vocabulari català dia a dia.

Hi ha algun aspecte negatiu o que es pugui millorar?
Potser estaria bé poder comptar amb material didàctic.

Imma Torres, tècnica del Servei Local de Català de Girona, del CNL de Girona

Afegeix un nou comentari

Text pla

  • No es permet l'ús d'etiquetes HTML.
  • Les línies i paràgrafs es trenquen automàticament.
  • Les adreces web i de correu electrònic es transformen en enllaços automàticament.
CAPTCHA
Aquesta pregunta es fa per comprovar si vostè és o no una persona real i impedir l'enviament automatitzat de missatges brossa.