Els establiments col·laboradors del Voluntariat per la llengua són part fonamental en el desenvolupament del programa. El compromís dels botiguers és atendre en català les persones que entren als seus comerços encara que aquestes el parlin amb dificultat, fet que tant els aprenents del VxL com l'alumnat dels cursos de català del CPNL agraeixen enormement.
La dinamitzadora del VxL del Centre de Normalització Lingüística L'Heura, Alexandra Sans, ha entrevistat el propietari d'un dels primers establiments col·laboradors del VxL a Santa Coloma de Gramenet, Lluís Gou Sol, de la botiga Tot de Punt Gou:
Regentes un establiment amb història, oi?
Sí, a finals d’aquest 2014 celebrarem els 75 anys de la botiga! La meva àvia va obrir les portes el 31 de desembre de 1939. Originalment era una merceria, però aquest tipus de negoci no generava gaires beneficis, així que va girar cap al gènere de punt: bàsicament pijames, camises i roba interior. I aquest ha estat el nostre negoci fins al dia d’avui.
Com vas conèixer el programa Voluntariat per la llengua?
Els meus pares eren voluntaris lingüístics des dels inicis del programa i quan vaig agafar el relleu del negoci vaig voler continuar amb tots els compromisos que ells havien adquirit. Vinc d’una família defensora de la cultura i la llengua catalana i som establiment col·laborador des de l’any 2003.
Quina és la teva experiència amb els aprenents de català que visiten la botiga?
És molt bona, molts d’ells només vénen a practicar i nosaltres estem molt contents de poder ajudar perquè la llengua es difongui. A Santa Coloma, a causa de les fortes onades d’immigració, queda poca gent que sigui descendent de la població catalanoparlant originària del poble. És bonic ajudar a conservar la cultura i la llengua.
Creus que és important l’existència d’aquesta xarxa?
I tant, és molt útil perquè la gent que aprèn català perdi la por i la vergonya de parlar-lo més enllà de les aules. Aquí, ve força gent, molts d’ells sud americans, de la resta de l’estat espanyol i algun xinès. Nosaltres els diem que el que més importa és la intenció i les ganes d’aprendre i que amb el temps ja el perfeccionaran. La nostra dependenta, que porta més de 15 anys treballant amb nosaltres, era castellanoparlant i ara parla català millor que nosaltres.
El desembre de l’any passat vas assistir a l’acte central de celebració dels 10 anys del VxL a la Fàbrica Moritz de Barcelona, què et va semblar?
Celebrar les bones ocasions és molt important i a la gent ens agrada molt d’assistir-hi; és un reconeixement a la feina de tots plegats. La festa va estar molt ben organitzada i per mi també va ser una ocasió de trobar altres persones de l’entorn.
Afegeix un nou comentari