Vaig començar a estudiar català al setembre de 2024, quan feia pocs mesos que havia arribat a Catalunya. Volia conèixer la cultura catalana per comprendre l'esperit dels catalanoparlants i la cultura que els uneix. Doncs em vaig inscriure com a alumne al Servei Local de Català (SLC) de Sant Just Desvern.
La meva professora, veient que tenia molt interès per la llengua catalana, em va proposar de participar en el Voluntariat per la llengua (VxL) com a aprenent. Vaig acceptar amb molt de gust perquè tenia poques ocasions de practicar el català en el meu entorn familiar.
Amb la parella lingüística del programa VxL, parlem de tot, són converses molt disteses i cadascú és lliure d'abordar temes diferents segons l'humor del dia.
Un dia, vam fer la conversa visitant una icona de l'arquitectura catalana del segle XX, el Walden 7 de l'arquitecte català Ricard Bofill. L'edifici sembla tret del somni d'un gegant i no s'assembla a cap altre edifici d'habitatges de la zona. Situat enmig de Sant Just Desvern, el Walden té façanes irregulars que amaguen un interior impressionant. L'aspecte massiu i pesat de la pell de rajoles de les façanes dona una impressió que desapareix totalment a dins de l’edifici. A l'interior, ens acullen celoberts amplis, lluminosos i tons blaus a les parets fins al cim. Entrar al Walden és com entrar a un temple, un oasi. Hi trobem un lloc per descansar i fins i tot meditar. Si volem passejar, podem anar tranquil·lament per passadissos externs que fan un volt complet.
Per construir l'edifici, Ricard Bofill va reaprofitar parts d'una antiga fàbrica de ciment. Al costat del Walden, encara hi ha l’antiga xemeneia de la fàbrica. Com un far enmig de Sant Just Desvern que ens crida l’atenció i ens convida a recordar el passat industrial de la comarca i, per extensió, de tota Catalunya.
Karim, aprenent del VxL de l'SLC de Sant Just Desvern (Centre de Normalització Lingüística Baix Llobregat Centre)
Afegeix un nou comentari