El Voluntariat per la llengua (VxL) ha superat les 190.000 parelles lingüístiques des que es va iniciar el programa el 2003. L'any 2024 s'han format 11.509 parelles lingüístiques, la xifra més alta de parelles de tota la història del VxL. És la segona vegada que se superen les 11.000 parelles lingüístiques anuals: l'any 2019 se'n van crear 11.425.
Les parelles lingüístiques han conversat 230.180 hores en conjunt durant l'any 2024. S'han registrat 8.571 noves inscripcions, de les quals 2.366 corresponen a voluntaris i 6.205 a aprenents.
En la modalitat virtual, l'any 2024 s'han format 1.818 parelles que han mantingut converses des de 35 països diferents. En total, ja s'han format més de 16.000 parelles virtuals des de l'inici d'aquesta modalitat, el gener de 2017.
Durant el 2024, s'han organitzat en el marc del programa 1.860 activitats, en les quals hi han participat 29.802 persones. També s'han signat 6.317 acords amb entitats i establiments col·laboradors del Voluntariat per la llengua.
A Osona, s’han format més de 400 parelles, això vol dir que, seguint la tendència del global de Catalunya, ha estat un dels anys amb més participació.
El Voluntariat per la llengua compta amb un equip de dinamitzadors que assessoren, acompanyen, fan seguiment i donen suport a les parelles lingüístiques. L'èxit del programa es constata tant amb el creixement com també amb el grau de satisfacció dels participants. El 98,5 % dels participants en el voluntariat lingüístic el recomanen per aprendre català. El 95 % dels aprenents manifesta haver millorat la capacitat de parlar en català després de participar en el VxL.
Per participar al programa, com a aprenent o com a voluntari, cal ser major d'edat i dedicar una hora a la setmana durant 10 setmanes a parlar en català amb la parella lingüística. Els participants tenen un carnet amb el qual, entre molts altres avantatges, poden accedir a descomptes per a concerts i visites guiades al Palau de la Música Catalana. També poden subscriure's gratuïtament durant tres mesos a les revistes digitals de l'APPEC (Associació de Publicacions Periòdiques en Català).
El VxL, impulsat pel Departament de Política Lingüística i gestionat territorialment pel Consorci per a la Normalització Lingüística (CPNL), és un programa que facilita la conversa en català a les persones que tenen coneixements bàsics de català i necessiten practicar per adquirir fluïdesa (aprenents) amb persones que el parlen normalment (voluntaris). Reconegut per la Unió Europea, el VxL s'ha adoptat a l'Aran, Perpinyà, Andorra, el País Valencià, les Illes Balears i, també, a Bolzano, Pàdua i Torí (Itàlia), Flandes (Bèlgica) i Gal·les (Regne Unit).