Esteu aquí

L'Oficina de Català de Blanes presenta una nova edició del Voluntariat per la llengua amb una quarantena de participants

Subscripció al RSS
Subscribeix-te a les Noticies
22/11/2022 - OC de Blanes

El comerç de Blanes s’hi adhereix amb un missatge de vídeo que anima els aprenents de català a practicar-lo en els seus establiments.


#elcatalàforadelaula

El dijous 3 de novembre es va fer la presentació de les parelles lingüístiques a la sala de plens de l'Ajuntament de Blanes.

El Voluntariat lingüístic és un programa del Consorci per a la Normalització Lingüística que consisteix a posar en contacte una persona que està aprenent el català amb una altra que el parla habitualment, amb l'objectiu de poder practicar la llengua: passejant, en un bar, en un centre cívic, assistint a un espectacle, etc. El compromís és de parlar una hora a la setmana durant deu setmanes.

Aquesta campanya d'arrel ciutadana es va començar a impulsar a Blanes a través de l'Oficina de Català el març de 2004, ara fa 19 anys, i al llarg de totes les edicions s'han mobilitzat a Blanes més de 3.000 persones per a aquesta causa. En aquesta edició s'han mobilitzat 37 persones, distribuïdes en 20 parelles lingüístiques.

El Voluntariat per la llengua a Blanes es fa en dues edicions anuals al llarg del curs acadèmic: la del mes de novembre i la del mes de març, tot i que és un programa que està obert permanentment. L'Oficina de Català gestiona una borsa d'aprenents i de voluntaris amb els quals forma parelles lingüístiques en qualsevol època de l'any.

Descomptes per a les parelles lingüístiques

El recorregut de 19 anys de feina fa que aquesta campanya estigui totalment arrelada al territori i que compti amb la implicació d'institucions, del teixit associatiu, comercial i econòmic del municipi. N'és un exemple  l'adhesió de dues entitats que ofereixen descomptes a la població: el jardí botànic Marimurtra i el Teatre de Blanes.

El jardí botànic Marimurtra ofereix l'entrada individual a preu de grup, presentant el carnet de voluntari lingüístic, i el Teatre de Blanes ofereix el 50% de descompte a les parelles lingüístiques, comprant l'entrada a taquilla i presentant els dos carnets de voluntari i aprenent, tant per a espectacles professionals com per al cicle de cinema Gaudí.

L'adhesió del comerç en forma de vídeos és una novetat d'enguany

Enguany, a l'acte de presentació, s'ha presentat la campanya d'adhesió del món del comerç blanenc al Voluntariat per la llengua, amb la difusió d'uns vídeos dels comerciants que animen els aprenents de català a perdre la vergonya i a parlar en català en els comerços. Una vintena de comerciants s'han adherit a aquesta iniciativa per promocionar l'ús del català al carrer: Es portal (peixateria), Peixos Gruart, Pastisseria Marina, Llenceria Raval, Cave Canem, Esports Perpiñà,  Farmàcia Adell, Farmàcia Sureda, Bosses Alemany, Carnisseria Bassols en representació del Mercat Blanes, La Botica dels Perfums, Can Saura, Portobello Road, Mitja Punta, Cal Mut, i molts altres que s'hi estan adherint, perquè aquesta campanya no es tanca sinó que pretén estendre's al llarg de tot l'any.

 

separador

separador

Ja som 150.000 parelles 
i continuem creixent!