Esteu aquí

Perdre la por i atrevir-se a parlar una mica més en català

Jose González és propietari d'Octopi al carrer de Josep Anselm Clavé, 16, de Santa Coloma de Gramenet. És una botiga de productes japonesos que ofereix des de joguines a clauers, articles de la llar o roba. Com a establiment col·laborador del Voluntariat per la llengua (VxL), aquest 2022 ha estat el seu primer any rebent alumnes dels cursos de català del Consorci per a la Normalització Lingüística (CPNL) per fer-hi pràctiques lingüístiques. Això és el que ens explica sobre l'experiència:

Has rebut les primeres visites d'alumnes per practicar el català fora de classe, has notat ja quan passaven per la porta que es tractava d'aprenents de la llengua?

Sí, per què venen molt nerviosos, però creuant la porta ja s'animen a parlar. A més, alguns ho fan amb els companys i veus com s'animen entre ells des de fora.

Venen amb ganes de parlar?

Sí, hi ha qui li costa més o menys, però sobretot ho intenten i això és l'important.

Es nota la vergonya o els nervis que tenen a l'hora de parlar?

Al principi es nota més, després ja no tant, i suposo que per un tema cultural trobo més nervioses les dones que els homes. La meva companya, que també col·labora amb les pràctiques lingüístiques a la seva botiga, li passa però al revés.

Creus que és útil per als alumnes practicar el català en els establiments de la ciutat?

Sí, és molt útil, perquè poden practicar la llengua i, una vegada que no tenen por, ja s'atreveixen a parlar una mica més.

Per últim, què aporten a l'establiment col·laborador del VxL aquestes visites lingüístiques?

Que et veuen, no importa si les persones que entren a la botiga et compren o no, és molt important que et coneguin i així hi ha boca-orella.

VxL del Centre de Normalització Lingüística L'Heura

Afegeix un nou comentari

CAPTCHA
Aquesta pregunta es fa per comprovar que vostè és una persona real i impedir l'enviament automatitzat de missatges brossa.

Voluntariat per la llengua

Voluntariat per la llengua (VxL) és un programa impulsat per la Secretaria de Política Lingüística del Departament de Cultura i gestionat territorialment pel Consorci per a la Normalització Lingüística. El programa facilita que les persones que tenen coneixements bàsics de català i es volen llançar a parlar-lo, el puguin practicar en un context real i distès i que les que el parlen habitualment no canviïn de llengua innecessàriament. Voluntariat per la llengua s’adreça només a persones majors d’edat. Els participants poden triar entre la modalitat presencial o la modalitat virtual. El compromís mínim de participació és de 10 hores: una hora a la setmana, durant 10 setmanes. A partir de les inscripcions, es formen les parelles lingüístiques, tenint en compte els horaris disponibles i les afinitats dels inscrits.

dl dt dc dj dv ds dg
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
 
 

separador

separador

Si vols llançar-te a parlar català i el vols practicar de forma natural i distesa
Apunta’t al Voluntariat per la llengua!