Esteu aquí

Com un nen

Vinc de Berga i m’acosto a Lledoners. Un kilòmetre més o menys abans d’arribar-hi m’impacta el canvi radical del color de l’asfalt, un vermell argilós que em portarà fins a les portes de la presó. Tota aquesta visió m’aporta l’estranya sensació que m’allunyo del món “normal” per introduir- me a un lloc apartat i fosc on sembla que ningú n’ha volgut saber mai rés. Una societat lligada i amagada de les inquisidores mirades dels altres, sobretot de les dels responsables de les grans decisions. Malgrat aquest trist desencant, veig que fa un gran matí de divendres amb un sol de l’hòstia! Estic content i també nerviós. És el meu debut! Em sento alegre i també espantat, amb mirada clara com si fos un nen!

Una vegada a dins i després d’anar passant i passant els nombrosos controls de seguretat dels meus divendres al matí, hauré conegut els meus fidels companys de conversa en català. Unes xerrades que suposaran per a mi molt més que unes classes simples de correcció d’idioma. M’aportaran la consciència i certesa de que per moltes informacions de que disposem en qualsevol tema o persones de la vida, tan sols hi ha un moment veritable i fiable: el de la pròpia vivència i experiència des de la mirada d’un nen.

És mitjançant aquest estat on les falses diferències i prejudicis que ens separen i empresonen desapareixen i on la comunicació pren la rellevància que es mereix per convertir-se en un compartir amb els altres més sa, empàtic i igualitari, com el que voldria tenir qualsevol nen, o com el que jo he tingut amb els meus companys de conversa en català de Lledoners.

Jordi Viñas és un dels voluntari del Centre de Normalització Lingüística Montserrat que conversa en català amb persones internes en el Centre Penitenciari Lledoners, a Sant Joan de Vilatorrada

Comentaris

Me a parecido un escrito precioso ,contado por una persona que lo vivio de una manera, profunda ,en hora buena por tener esa sensibilidad ,

Afegeix un nou comentari

CAPTCHA
Aquesta pregunta es fa per comprovar que vostè és una persona real i impedir l'enviament automatitzat de missatges brossa.

Voluntariat per la llengua

Voluntariat per la llengua (VxL) és un programa impulsat per la Secretaria de Política Lingüística del Departament de Cultura i gestionat territorialment pel Consorci per a la Normalització Lingüística. El programa facilita que les persones que tenen coneixements bàsics de català i es volen llançar a parlar-lo, el puguin practicar en un context real i distès i que les que el parlen habitualment no canviïn de llengua innecessàriament. Voluntariat per la llengua s’adreça només a persones majors d’edat. Els participants poden triar entre la modalitat presencial o la modalitat virtual. El compromís mínim de participació és de 10 hores: una hora a la setmana, durant 10 setmanes. A partir de les inscripcions, es formen les parelles lingüístiques, tenint en compte els horaris disponibles i les afinitats dels inscrits.

dl dt dc dj dv ds dg
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
 
 

separador

separador

Si vols llançar-te a parlar català i el vols practicar de forma natural i distesa
Apunta’t al Voluntariat per la llengua!