Esteu aquí

Parelles lingüístiques a l'INS Manuel Sales i Ferré d'Ulldecona

Subscripció al RSS
Subscribeix-te a les Noticies
24/12/2021 - CNL de les Terres de l'Ebre

Fa alguns cursos, la referent LiC (Llengua i Cultura) del Departament d'Educació de la comarca i una de les professores de llengua catalana de l'Institut Manuel Sales i Ferré, de la població d'Ulldecona (Montsià) es van posar en contacte amb el Centre de Normalització Lingüística (CNL) de les Terres de l'Ebre per demanar informació sobre el funcionament del Voluntariat per la llengua (VxL), ja que els pareixia una bona eina de participació i de cohesió entre l'alumnat. Però, sobretot, una forma d'ajudar l'alumnat nouvingut a usar la llengua.

Òbviament, li vam dir que el programa només admetia inscripcions de persones majors d'edat, però que els ajudaríem en el que poguéssim. També ens van dir que a l'institut hi ha alumnat també major d'edat, que estan inscrits a programes d'inserció al treball etc.

Així que la dinamitzadora del VxL a les Terres de l'Ebre els va fer una sessió de presentació del programa a la sala d'actes de l'INS, amb el passi del vídeo 10 cites. Sona i Renata, en què es veu el desenvolupament d'una trobada d'una parella lingüística de dues joves. Hi van assistir els i les alumnes del centre que havien manifestat prèviament el seu interès a participar-hi, davant de la crida de la professora impulsora. S'hi van interessar tant els alumnes catalanoparlants com els no catalanoparlants.

El vídeo els va agradar i van preguntar coses. A continuació, es va organitzar una sessió pràctica per parelles o grups amb el repertori de 20 preguntes de conversa inicial de presentació personal que els vam facilitar. Alguns també van llegir i comentar un text de lectura fàcil que també els vam facilitar. La sessió els va semblar divertida i la majoria hi van mostrar interès.

La professora va organitzar parelles o grups de tres i, la setmana següent, ja van començar a quedar per a properes vegades per fer conversa i lectura fàcil, tant a l'hora del pati com fora del centre.

El curs següent, amb tot i la pandèmia, alguns alumnes participants van continuar, de forma telemàtica o al centre, però aquest curs han tornat a començar amb més embranzida.

De moment, hi ha vint parelles lingüístiques entre l'alumnat del centre.

Val a dir que, a través del referent comarcal de Llengua i Cultura (LiC) del Departament d'Educació, altres instituts i centres s'hi han interessat i també s'ha presentat el programa i materials de conversa a l'INS Alfacs, de la Ràpita, INS Les Planes i al Centre de Formació d'Adults (CFA) d'Amposta, on també s'hi han fet unes 10 parelles lingüístiques.

separador

separador

Ja som 150.000 parelles 
i continuem creixent!