Esteu aquí

Viu la màgia de l’estiu amb una parella lingüística del Voluntariat per la llengua!

Subscripció al RSS
Subscribeix-te a les Noticies
22/06/2021

Les vacances i l’estiu en general són períodes ideals per tenir noves experiències i conèixer llocs, cultures i persones diferents. Una manera de fer-ho és participar en el Voluntariat per la llengua (VxL), que manté oberta la inscripció per a voluntaris i aprenents i la formació de noves parelles lingüístiques durant tot l’any.

A més, la modalitat virtual del programa permet fer les converses per practicar el català des de qualsevol lloc i en qualsevol moment per videoconferència. És per això que de participants en el VxL n’hi ha arreu del món (l’any 2020, a 52 països diferents) i que ser fora del lloc de residència habitual (per un viatge de feina o per vacances, per exemple) ja no és motiu per no trobar-se amb una parella lingüística.

Per ser voluntari del VxL només cal ser major d’edat i parlar català (no cal saber-lo escriure ni tenir-ne cap certificat de coneixements) i el compromís que s’adquireix és el de conversar una hora a la setmana en català amb l’aprenent que el dinamitzador de VxL assigni en funció de la disponibilitat i preferències de les fitxes d’inscripció. 

Bones dades malgrat la pandèmia

L’any 2020, malgrat la situació de pandèmia, va haver-hi 3.208 noves inscripcions d’aprenents, persones que volen practicar el català, per perdre la vergonya a utilitzar-lo o adquirir-ne més fluïdesa. 

D’entre aquests aprenents inscrits en el VxL n’hi ha que són alumnes dels cursos de català per a adults del Consorci per a la Normalització Lingüística i precisament durant l’estiu, en què les classes s’aturen, és interessant per a ells poder continuar també amb la pràctica de conversa per reforçar i no oblidar el que ja han après.

L’exposició itinerant segueix rodant pel país!

Qualsevol persona que vulgui saber més sobre el programa pot aprofitar també l’estiu per veure l’exposició “Quan parles fas màgia”, que recorrerà tot el territori de Catalunya. Consulteu en aquesta pàgina de Llengua Catalana quan serà a prop del lloc on viviu o estiuegeu.

A Reus, els visitants que s’apropin fins al 3 de juliol a la Fira Centre Comercial per veure la mostra (organitzada en aquesta ocasió pel Centre de Normalització Lingüística, CNL, de l’Àrea de Reus i per la Regidoria de Cultura i Política Lingüística de l’Ajuntament de Reus) podran participar en el sorteig de 15 lots de productes de La Fira. Per fer-ho només caldrà que responguin un qüestionari que es podrà obtenir a través d’un codi QR amb preguntes sobre l'exposició. 

L’exposició “Quan parles fas màgia” s’emmarca en la campanya del mateix nom, que té altres elements com ara trucs de màgia per promoure la conversa en català de la qual se’n pot veure un tast en aquest vídeo.

A través de la nova campanya, iniciada l’any passat en un context especialment complicat a causa de l’alerta sanitària, el VxL va mantenir la il·lusió pel programa amb la metàfora de la màgia i la capacitat de fer créixer el català gràcies a les converses entre persones que s’enriqueixen mútuament amb noves coneixences i experiències. En aquest vídeo podeu veure algunes de les dades assolides l’any passat.

Activitats complementàries en català per a tots els gustos

Tampoc no s’aturen durant el període estival les activitats complementàries que el VxL ofereix, com ara les lectures en veu alta a càrrec de participants del VxL del CNL Terres de l'Ebre, amb el Club de Lectura Fàcil de Tortosa, el 30 de juny sobre el llibre del mes (El Corsari Negre) que es retransmetrà en directe pel Facebook Live de la Biblioteca de Tortosa i quedarà penjat a la xarxa. O la partida al joc Codi secret del 8 de juliol que el CNL de Barcelona organitza en col·laboració amb la Delegació de Sant Andreu. Consulteu totes les propostes a l’agenda del portal de VxL i també a través de les xarxes socials del programa.

Per tal d’engrescar més persones a participar en el VxL com a voluntaris perquè puguin formar parelles lingüístiques amb els aprenents en llista d’espera, aquest estiu es difondran a les xarxes socials missatges engrescadors amb l’etiqueta #VxLEstiuMàgic.

separador

separador

Ja som 170.000 parelles 
i continuem creixent!