Esteu aquí

Màgia per practicar el català amb el Voluntariat per la llengua

L’Olga és una voluntària del Voluntariat per la llengua (VxL) en modalitat virtual del Centre de Normalització Lingüística (CNL) de Tarragona que resideix a El Vendrell (Baix Penedès). Ara mateix té com a parella lingüística el Borja, que és de Veneçuela i amb qui practica la llengua catalana a través de videoconferència.

A la darrera trobada virtual l’Olga va fer un joc de màgia interactiu a la seva parella lingüística, aprofitant la nova campanya del VxL “Quan parles fas màgia”. La voluntària en ha explicat que l’experiència d’utilitzar la màgia com un recurs per parlar ha sigut divertida.

Voleu aprendre aquest joc? Aquí teniu l’explicació:

Escriviu en un foli el número 1089 en números grans i gruixuts perquè es vegi bé a través de la videocàmera. Aquest número serà vostra predicció que tindreu a la vista des de l’inici.

La parella lingüística us dirà un número de 3 dígits diferents en el qual no hi hagi cap zero. Després donareu la volta a aquesta quantitat i restareu el número petit del gran. Per exemple: us diuen el 634, el gireu i obteniu 436, i si els resteu obtindreu 198. A continuació, donareu la volta a la xifra resultant i la sumareu al número anterior.

En el nostre cas seria: 198+981=1089.

El més curiós és que, si seguiu aquest procediment, encara que els números sempre siguin diferents, el resultat sempre serà 1089.

Per finalitzar, només cal obrir el paper de les vostres mans i ensenyar que la vostra predicció s’ha complert!

Es tracta, doncs, d'una trobada per conversar en català però en aquesta ocasió amb un centre d'interès diferent i motivador. Tots els recursos són bons per practicar el català.

Gerard Escarré, dinamitzador del VxL del CNL de Tarragona

Comentaris

Moltes gràcies! Amb la meva parella linguística, intentem trobar temes per la nostra conversa i sovint costa decidir. Bona idea per practicar amb números i operacions matemàtiques bàsiques. Albert
Creia que no tornariem a tenir parelles linguistica
M'he quedat sorpresa, sembla increïble que sempre funcioni. ohhhh
En principi mai hem tingut problemes per buscar, i trobar, temes de conversa amb les meves parelles lingüístiques. També en VxL ens donen idees de per on podem conduir una conversa, molt interessants. Per la meva banda sempre m'han funcionat els següents ... Colors / Estacions de l'any / Llocs visitats / Números / Activitats cap de setmana / Esports / Actualitat / Transport / Xarxes socials / Treball / Cuina, i molts mes que segurament vosaltres ja aplicareu normalment i que seria bo exposar-los a la resta de companys. També he de dir-vos que utilitzo un principi que per a mi és fonamental, l'alumne sempre HA PARLAR MES QUE JO. Salutacions cordials
Em sembla una molt bona idea! Li faré a la Paola! Gràcies
Només observar que el joc numeric no sempre funciona. Proveu amb el nombre 524, o amb el 837, 615,.....el resultat es 198, no 1089.
Cert, Salvador! Hi has trobat un defecte en el joc... l'haurem de revisar. Gràcies!
Doncs no és un defecte, Salvador... és una excepció que no estava explicada a l'article: En els casos que al restar les 2 primeres quantitats el resultat és de 2 dígits no pots continuar amb el joc, en aquests casos si es sumen els 2 dígits el resultat sempre serà 18 i endevines aquest resultat. Amb els números que has posat d’exemple: 524: 524 – 425 = 99, 9 + 9 = 18 837: 837 – 738 = 99, 9 + 9 = 18 615: 615 – 516 = 99, 9 + 9 = 18 Un nou tema per parlar per a les parelles lingüístiques, doncs: “T’agraden les excepcions matemàtiques?”
Doncs actualment tinc una parella lingüística que és molt curiosa amb l'actualitat política de Catalunya i d'Espanya i l'hora se'ns fa curta!! A més li recomano programes de TV i pel·lícules que expliquen una mica l'actualitat. Ens va genial!

Afegeix un nou comentari

CAPTCHA
Aquesta pregunta es fa per comprovar que vostè és una persona real i impedir l'enviament automatitzat de missatges brossa.

Voluntariat per la llengua

Voluntariat per la llengua (VxL) és un programa impulsat per la Secretaria de Política Lingüística del Departament de Cultura i gestionat territorialment pel Consorci per a la Normalització Lingüística. El programa facilita que les persones que tenen coneixements bàsics de català i es volen llançar a parlar-lo, el puguin practicar en un context real i distès i que les que el parlen habitualment no canviïn de llengua innecessàriament. Voluntariat per la llengua s’adreça només a persones majors d’edat. Els participants poden triar entre la modalitat presencial o la modalitat virtual. El compromís mínim de participació és de 10 hores: una hora a la setmana, durant 10 setmanes. A partir de les inscripcions, es formen les parelles lingüístiques, tenint en compte els horaris disponibles i les afinitats dels inscrits.

dl dt dc dj dv ds dg
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31
 
 
 

separador

separador

Si vols llançar-te a parlar català i el vols practicar de forma natural i distesa
Apunta’t al Voluntariat per la llengua!