Esteu aquí

Un comiat diferent al Centre Penitenciari de Lledoners

Subscripció al RSS
Subscribeix-te a les Noticies
06/07/2020 - CNL Montserrat

Els voluntaris de l'edició d'enguany del programa de Voluntariat per la llengua (VxL) al Centre Penitenciari de Lledoners van acomiadar els seus aprenents d'una manera diferent.

L'edició d'aquest curs va començar l'octubre passat amb una sessió de presentació de les parelles lingüístiques i, des de llavors, els voluntaris es desplaçaven un cop a la setmana per fer conversa en català amb interns del centre, amb l'objectiu que practiquessin el català que aprenien a les classes de l'Escola d'Adults Carme Karr. A mitjan març, dissortadament, aquesta activitat es va haver d'interrompre d'un dia per l'altre a causa de la situació d'emergència sanitària per la COVID-19.

A mesura que passaven les setmanes i, veient com evolucionava la situació al país, ja es veia a venir que aquest any no hi hauria la sessió de cloenda que es feia al maig, en què participaven els aprenents, els voluntaris i personal de l'escola, i que servia per valorar l'experiència mentre es compartia un esmorzar i algun joc de llengua.

Malgrat tot, no volíem que el curs acabés d'aquesta manera. Les parelles lingüístiques s'havien de poder acomiadar! Després de parlar-ne amb l'escola d'adults, es va proposar als voluntaris d'elaborar un text o algun vídeo de comiat que, gràcies a les educadores del centre, farien arribar a cada destinatari.

Així que vam posar fil a l'agulla i en un temps rècord, quasi a les acaballes del seu curs escolar, els voluntaris van fer arribar aquests missatges d'agraïment i d'ànims:

«He trobat uns participants molt predisposats a conversar en català malgrat l'esforç que això els suposa», deia el Ramon al seu vídeo. La Carme, que enguany debutava com a voluntària, destacava en el seu text l'agraïment per «tota l'atenció i l'interès que sempre vau demostrar. Les nostres converses, per mi, eren molt interessants i enriquidores. Em passava el temps volant!». La Mercè, voluntària des de fa 5 anys, s'acomiadava valorant l'esforç del seu aprenent i encoratjant-lo a escriure en català: «Cuida't tant com puguis i escriu, que ja saps que ho fas molt bé!». Per últim, el Gabriel, que participa com a voluntari en el VxL des de fa 6 anys i que també col·labora en altres voluntariats dins del centre penitenciari, destacava, en general, que «l'interès que demostreu tenir els participants em dona ànims per continuar participant en els projectes molt activament».

La dinamitzadora del programa del VxL també els va escriure unes ratlles i els va encoratjar a fer servir el català tant com els fos possible i a llegir-lo, ja que els ajudarà a adquirir nou vocabulari i a consolidar les estructures apreses. També els va compartir els enllaços dels vídeos sobre anècdotes i curiositats d'alguns jocs universals que ha difós el CNL Montserrat a través de les xarxes socials en el marc de la campanya «I tu, jugues en català?»

separador

separador

Ja som 150.000 parelles 
i continuem creixent!