Esteu aquí

Em sap greu no haver-me incorporat abans al Voluntariat per la llengua...

Soc una persona que porto poc temps en el Voluntariat per la llengua (VxL) com a voluntari. Aquest curs acadèmic ha estat el segon. Dos anys amb trobades setmanals i presencials, i actualment m’he estrenat amb trobades virtuals. Ho valoro tot molt positivament. Us en faig cinc cèntims.

Les trobades presencials les he dut a terme a Valls amb una persona bastant gran, de vuitanta-cinc anys, que, tot i haver nascut i viscut gran part de la seva vida a Catalunya, per ser la seva família d’origen d’altres regions de la península molta gent no se li dirigia en català i per això ella no el practicava. El coneixia i el coneix ben bé. Faltava decidir-se, perdre la por. En les nostres trobades setmanals hem establert confiança, familiaritat i diria que fins amistat. M’ha explicat la seva llarga vida i les peripècies viscudes. Hem realitzat visites culturals per diferents indrets de Valls, alguns dels quals fins aleshores li havien passat desapercebuts. Hem comentat lectures i expressions genuïnes de la llengua. Ha xerrat molt i ha practicat la llengua d’una forma viva, ha perdut la por i s’ha llançat… Llàstima que la Covid-19 hagi paralitzat les nostres trobades!! Espero poder reprendre la tasca ben aviat.

Precisament arran de la Covid-19  se’m proposà un nou aprenent per intercanviar experiències de forma virtual. Dit i fet. També ho valoro de forma positiva. Ens connectem tres cops per setmana a través del mòbil, per WhatsApp. Els contactes són molt enriquidors. És una persona nascuda a Galícia i que porta molts anys vivint a Catalunya. Parla i s’expressa amb força fluïdesa. Les nostres converses flueixen des de temes d’història –gran afeccionat a la història contemporània- fins a la realitat social i política del nostre entorn. Li trameto escrits que publico a la premsa comarcal i les nostres trobades serveixen ensems per comentar-les i aclarir expressions i temps verbals.

Em sap greu no haver-me incorporat abans al Voluntariat per la Llengua perquè ho valoro de forma molt positiva. Gràcies per a poder-nos-ho facilitar. Endavant les atxes!

Josep Maria Calbet i Cassanyes (Mestre i pedagog) Voluntari del VxL de l’Oficina de Català de Valls (Centre de Normalització Lingüística de Tarragona)

Afegeix un nou comentari

CAPTCHA
Aquesta pregunta es fa per comprovar que vostè és una persona real i impedir l'enviament automatitzat de missatges brossa.

Voluntariat per la llengua

Voluntariat per la llengua (VxL) és un programa impulsat per la Secretaria de Política Lingüística del Departament de Cultura i gestionat territorialment pel Consorci per a la Normalització Lingüística. El programa facilita que les persones que tenen coneixements bàsics de català i es volen llançar a parlar-lo, el puguin practicar en un context real i distès i que les que el parlen habitualment no canviïn de llengua innecessàriament. Voluntariat per la llengua s’adreça només a persones majors d’edat. Els participants poden triar entre la modalitat presencial o la modalitat virtual. El compromís mínim de participació és de 10 hores: una hora a la setmana, durant 10 setmanes. A partir de les inscripcions, es formen les parelles lingüístiques, tenint en compte els horaris disponibles i les afinitats dels inscrits.

dl dt dc dj dv ds dg
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31
 
 
 
 
 

separador

separador

Si vols llançar-te a parlar català i el vols practicar de forma natural i distesa
Apunta’t al Voluntariat per la llengua!