Esteu aquí

Arrenca la 16a edició del Voluntariat per la llengua a Martorell

Subscripció al RSS
Subscribeix-te a les Noticies
09/03/2020 - SLC de Martorell

Enguany ja són 33 les parelles que han començat les trobades

La 16a edició del Voluntariat per la llengua (VxL), impulsada pel Servei Local de Català (SLC) de Martorell, del Consorci per a la Normalització Lingüística (CPNL), s’ha presentat aquest dijous al Complex Educatiu. Hi participaran 33 parelles. L’acte l’ha presidit el regidor Lluís Amat, com a alcalde accidental, i ha comptat amb la presència la regidora d’Ensenyament, Sole Rosende, així com del director del CNL de Ca n’Ametller, Marc Piera, i del responsable del SLC, Andreu González.

El VxL és un programa pensat per enfortir la vitalitat del català oral. Uneix voluntaris i aprenents que vulguin compartir 10 hores de conversa en català, una a la setmana, i facilita que les persones que tenen coneixements bàsics de català i es volen llançar a parlar-lo el puguin practicar en un context real.

El regidor Lluís Amat ha ressenyat que, en aquests 16 anys de VxL, “hi ha hagut un total de 433 parelles, per tant 866 persones a les quals se’ls ha ensenyat la llengua i la cultura del país que representem”. “Hem animat al CPNL a seguir endavant amb aquest projecte, al qual donem suport des de l’Ajuntament, i hem felicitat els voluntaris que volen ensenyar la nostra llengua i els aprenent que entenen que és molt important conèixer la llengua pròpia del país on viuen”.

El responsable del SLC, Andreu González, ha dit que “enguany s’hi han apuntat 33 parelles, amb 16 voluntaris nous i 19 aprenents novells d’Europa, Àfrica, Amèrica i Àsia”. La xifra pot augmentar, ja que algunes persones s’hi han apuntat a última hora i estan pendents de ser emparellades. “Ens hem de felicitar perquè aquest any hi ha un parell d’entitats que s’han sumat al programa: la Xarxa d’Espectacle Infantil i Juvenil i la Coral Ars Nova”.

González també ha subratllat que a Martorell hi ha més de 150 establiments col·laboradors amb el VxL que “ajuden a portar el català fora de l’aula”. Aquestes botigues utilitzen el català de forma habitual i faciliten als aprenents un context d’ús real de la llengua. Els establiments col·laboradors del VxL a Martorell es poden consultar geolocalitzats en aquest enllaç.

Els assistents a l’acte de presentació del VxL han pres part en una activitat que ha consistit a gravar uns àudios de WhatsApp explicant per què el català és futur. Uns cartells informatius penjats a la sala els han servit d’inspiració i, posteriorment, han compartit els enregistraments i reflexions de manera conjunta.

Els nous voluntaris i aprenents han rebut una carpeta amb material de suport, suggeriments d’alguns temes de conversa i idees d’activitats complementàries a les quals es poden sumar. Els participants rebran aviat un carnet per gaudir de descomptes en equipaments culturals i establiments col·laboradors del VxL, més de 3.000 a tot Catalunya.

La cloenda de la 16a edició del VxL serà el 4 de juny a la Torre de les Hores, seu de la Fundació Francesc Pujols.

separador

separador

Ja som 140.000 parelles 
i continuem creixent!