Esteu aquí

El VxL se suma enguany a la celebració del Dia Internacional del Voluntariat presentant “supervoluntaris” #josocVxL

Subscripció al RSS
Subscribeix-te a les Noticies
02/12/2019

Un dels actius més importants del Voluntariat per la llengua (VxL) són les persones voluntàries que hi participen. És per això que, enguany, el programa de la Direcció General de Política Lingüística que gestiona territorialment el Consorci per a la Normalització Lingüística (CPNL) vol celebrar especialment el Dia Internacional del Voluntariat que es commemora el 5 de desembre arreu del món per part d’institucions, entitats i organismes (com ara la Federació Catalana de Voluntariat Social al nostre país).

Durant la primera setmana de desembre es concentraran més d’una trentena d’activitats de VxL a través dels centres de normalització lingüística (CNL) de tot Catalunya (algunes d’habituals al llarg dels 16 anys d’existència del programa i d’altres d’innovadores) que es difondran a les xarxes socials amb les etiquetes #josocVxL i #DIV2019.

El dilluns 2 de desembre, per exemple, una voluntària del VxL de Mataró visitarà una de les aules del nivell de Suficiència de català que imparteix el CNL del Maresme a la població per explicar la seva experiència en el programa i animar l’alumnat a participar-hi. A Premià de Dalt, hi haurà la intervenció d’una parella lingüística en el magazine matinal de la ràdio municipal. A Santa Coloma de Gramenet, el CNL L’Heura organitzarà el “VxL exprés” entre alumnes de català de nivell de Suficiència i del grau 3 del nivell bàsic, una dinàmica amb què podran interactuar (els uns com a voluntaris i els altres com a aprenents) amb diferents parelles lingüístiques durant 4 minuts. 
 
Dimarts 3 de desembre, el VxL que gestiona el CNL del Vallès Oriental serà present en la celebració anticipada del Dia del Voluntariat a la sala Francesc Tarafa de Granollers, on hi haurà un espectacle interactiu i una sessió exprés per intercanviar experiències entre els diferents tipus de voluntariat que hi ha a la ciutat. A Vilanova i la Geltrú, el VxL participarà de la Festa del Voluntariat, un acte de reconeixement i d’agraïment a tots els voluntaris de la ciutat, en què es projectarà un vídeo que inclourà els testimonis del Ramon i la Gelena, voluntaris del VxL del CNL de l’Alt Penedès i el Garraf.

El 4 de desembre, participants en el VxL del CNL Roses intervindran en la taula rodona “Connexions” de l’acte de celebració del Dia del Voluntariat que es farà a Esplugues de Llobregat. A Gavà, el CNL Eramprunyà presentarà la 29a edició del VxL a la ciutat i commemorarà el Dia del Voluntariat amb un acte que inclourà la lectura dramatitzada de L’hora violeta a càrrec del grup de teatre amateur Nou Horitzó de Castelldefels. A Sabadell, el voluntariat de la ciutat (també el VxL que gestiona el CNL de Sabadell) tindrà un acte de reconeixement i agraïment en el marc de “La tardor del voluntariat” que organitza l’ajuntament de la ciutat, amb un espectacle de la companyia de dansa inclusiva Liant la troca. Al Casal Cívic de Berga, hi haurà un intercanvi d’experiències a càrrec del VxL del CNL Montserrat. A Tarragona, parelles lingüístiques del CNL de Tarragona participaran en la jornada “El voluntariat i la transformació social” que organitza l’Institut Municipal d’Educació de l’ajuntament de la ciutat, amb la lectura d’un manifest i la presentació de testimonis i experiències.

Dijous 5 de desembre (des del 1985, instituït per l’ONU com a Dia Internacional del Voluntariat), a més d’altres activitats com ara l’organització d’un joc de memòria gegant amb imatges relacionades amb el VxL per part del CNL de Lleida, la retransmissió en directe d’una trobada del VxL del CNL de les Terres de l’Ebre al programa Connecti.cat que s’emet a les televisions locals de La Xarxa o la participació del VxL del CNL de l’Àrea de Reus Miquel Ventura a la 4a Mostra d’Entitats de Reus, entre d’altres, hi haurà l’acció principal amb què el VxL i el CPNL vol mostrar i reconèixer el compromís dels voluntaris que participen en el programa i també en altres tipus de voluntariat sense esperar res a canvi.

Durant tot el dijous, les xarxes socials del VxL i del CPNL aniran difonent més d’una quarantena de testimonis de “supervoluntaris” que, a més de dedicar una part del seu temps a formar part de parelles lingüístiques per fomentar l’ús del català i la cohesió social, mostren el seu compromís amb altres entitats o organismes que treballen a favor de la societat i de les persones.
 
El VxL i el CPNL, a més de fer visible el seu reconeixement i agraïment a tots els voluntaris, volen també a través d’aquesta acció enfortir i ampliar el treball en xarxa que manté amb molts organismes i entitats, alhora que identificar-se plenament amb valors associats al voluntariat com són el compromís, la solidaritat, la generositat, la convivència, el respecte o l’aprenentatge mutu.

separador

separador

Ja som 140.000 parelles 
i continuem creixent!