Esteu aquí

El Voluntariat per la llengua, a la presentació de la segona temporada de "Katalonski"

Subscripció al RSS
Subscribeix-te a les Noticies
03/10/2019

La segona temporada del programa "Katalonski" de TV3 va ser presentada en roda de premsa dimecres 2 d'octubre al Palau Marc (Barcelona), seu del Departament de Cultura. La presentació va comptar amb la presència del director de TV3 (Vicent Sanchis), el director general d'Anàlisi i Planificació Estratègica de l'Acció Exterior (Oriol Duran), la directora general de Política Lingüística (Ester Franquesa), el productor executiu de “Katalonski” (Valentí Roda), el director del programa (Oriol Gispert) i el seu presentador, Halldor Mar.

Durant la roda de premsa, també es van poder sentir els testimonis (entre d'altres) d'aprenents del Voluntariat per la llengua que són alumnes dels cursos de català del Consorci per a la Normalització Lingüística:

L'Anastasia Minervina (alumna i VxL del Centre de Normalització Lingüística - CNL - de l'Hospitalet) és russa i va explicar que només arribar aquí va decidir aprendre català perquè tenia ganes de conèixer la nostra cultura i que a través de l'idioma és com es descobreix una nova visió del món.

L'Stefania Georgescu, romanesa, és actualment alumna del CNL de Badalona i Sant Adrià i aprenenta del VxL que gestiona el CNL L'Heura. Per a ella, parlar català significa moltes coses, com ara la integració, la família (ja que està casada amb un català), el territori... Va dir que quan viatja per poblets li agradaria parlar amb tothom i també que voldria escriure contes per a nens en català. Ens va sorprendre afirmant que el romanès i el català s'assemblen molt i que, de fet, hi ha més de 8.000 paraules que són iguals (ou, pruna...). En Halldor Mar va dir en aquell moment que, si hi ha tercera temporada de Katalonski, havien d'anar-hi a Romania! L'Stefania també va dir que qui decideixi viure a Catalunya "ha d'aprendre aquesta llengua que és fantàstica" i també que aprendre qualsevol llengua és una manera de mantenir les neurones vives.

La xinesa Xiaojuan Shi és alumna del CNL de Barcelona i va tenir una parella lingüística del VxL gestionada pel CNL de l'Hospitalet. Va explicar que la gent sempre es sorprèn quan la sent parlar en català i que després es posen molt contents, sobretot els veïns, que es posen a parlar amb ella. Va reconèixer, però, que sovint hi ha persones que li canvien al castellà perquè pensen que no els entendrà i que aquesta és una actitud que hauria de canviar per part dels catalanoparlants, ja que no ajuda a les persones que estan aprenent la nostra llengua. 

El programa Katalonski, conduït pel músic islandès Halldor Mar, és una producció de TV3 amb la col·laboració de Broadcaster Audiovisual Services i La Lupa Produccions, i amb el suport i la col·laboració de la Direcció General de Política Lingüística del Departament de Cultura, l’Institut Ramon Llull i el Departament d’Afers i Relacions Institucionals i Exteriors i Transparència.

A la segona temporada, que s'estrena el diumenge 6 d'octubre, en Halldor torna a viatjar pel món per trobar-se amb gent que no és catalana, però que ha après el català per diferents motius. D'entre les persones que s'hi trobarà, hi haurà una desena de vinculades al VxL, a llocs tan distants com ara Budapest, Lisboa, Madrid, MoscouSao Paulo o Poznan.

Al món hi ha unes 12.000 persones que no són catalanes però que parlen català. Moltes no han trepitjat mai Catalunya, però coneixen a fons la cultura catalana i aprendre català els ha canviat la vida. L’han après anant a les classes que hi ha a universitats i casals catalans, i també via internet. A través de la llengua han conegut la cultura i les tradicions catalanes i, la majoria, estan pendents de l’actualitat catalana. A aquestes persones, en el programa són anomenades “katalonskis”, que vol dir “català” en polonès, i també en búlgar, bosnià, bielorús, rus, croat i serbi.

separador

separador

Ja som 140.000 parelles 
i continuem creixent!