Esteu aquí

El treball de recerca basat en una experiència de VxL d'un batxiller santfeliuenc rep dos premis

Subscripció al RSS
Subscribeix-te a les Noticies
23/07/2019 - CNL Roses

En Biel Barniol tot just ha acabat el Batxillerat a l’Escola Mestral de Sant Feliu de Llobregat. A l’abril, va presentar el seu Treball de recerca (prèviament seleccionat pel Jurat) al 13è Fòrum de Treballs de Recerca de Molins de Rei, El Papiol i Sant Feliu de Llobregat. D’entre els 7 presentats, el seu va rebre el premi a la millor presentació. A més, va rebre també el premi a la nova categoria de Llengua i Literatura de la 7a edició dels premis Edurecerca per al curs 2018-2019, una iniciativa dels Serveis Territorials d’Educació del Baix Llobregat que des de fa dos anys compta amb la participació de Plataforma per la llengua Baix Llobregat, entre altres entitats de la comarca.

El treball, titulat Sociolingüística catalana: de la disciplina lingüística a la realitat de Sant Feliu de Llobregat va partir d’una proposta inicial: participar com a voluntari en una parella lingüística del Voluntariat per la llengua (VxL), un programa de la Direcció General de Política Lingüística que gestiona territorialment el Consorci per a la Normalització Lingüística (CPNL) amb la col·laboració de diverses entitats.

Com que, com a menor d’edat, en Biel encara no podia participar en el VxL com a tal, el Centre de Normalització Lingüística (CNL) Roses va donar suport al Casal de Joves de Sant Feliu de Llobregat perquè es formés una parella lingüística amb l'Ikram (una noia d'origen àrab alumna del nivell Bàsic 3 del CNL), amb la mateixa dinàmica que segueixen les del programa amb adults.

A més de l’objectiu inicial, en Biel es va plantejar una sèrie de preguntes que volia respondre amb el seu treball:

  • Quin és i com hem arribat fins al panorama sociolingüístic actual?
  • Com és que el català no ha desaparegut havent tingut tantes èpoques de repressió?
  • Quin interès pot tenir un immigrant a aprendre el català?

Per intentar resoldre-les, va fer recerques per diferents vies, com ara sobre el Congrés de Cultura Catalana del 1975, centrat en una de les seves seus, Sant Feliu de Llobregat (per a la qual va realitzar diverses entrevistes a santfeliuencs que van viure el Congrés de manera activa); a l’arxiu comarcal del Baix Llobregat, mitjançant d’altres entrevistes, com ara a la directora del CNL Roses a  i en paral·lel, a través de les deu sessions de VxL amb l’Ikram.

Aquestes van ser, en resum, les conclusions del treball:

  • Si el català ha sobreviscut a totes les èpoques de repressió que ha patit ha estat gràcies a la força social; ja que, quan la llengua ha estat en perill de desaparèixer, la societat s’ha organitzat, l’ha defensat i l’ha fet revifar.
  • L’aprenentatge de la llengua sempre és un element de cohesió i integració social. Una persona que no és catalanoparlant, pot tenir l'interès d’aprendre a parlar català perquè d’aquesta manera es pot sentir que forma part d’aquesta societat.
  • Pel que fa a les sessions de VxL, espero que a l’Ikram li hagin servit per guanyar fluïdesa amb la llengua oral i jo, per la meva banda, he pogut conèixer la seva realitat, com a persona que ha viscut a països de característiques diferents a les del nostre.
  • La situació actual del català, doncs, és el fruit de l’esforç del conjunt de la societat catalana, al llarg de la història, per preservar la llengua i la cultura del país, entenent que la societat catalana és diversa i plural i tots els seus components han contribuït a fer que el català sigui, encara, la llengua del territori.

Podeu llegir un extracte/resum del Treball de recerca d’en Biel en el que es refereix al VxL (que inclou la memòria de les seves trobades amb l'Ikram) en el document de l'apartat "També t'interessa" d'aquesta notícia.

separador

separador

Ja som 140.000 parelles 
i continuem creixent!