Esteu aquí

Pràctiques lingüístiques a Cambrils: una proposta per llançar-se a parlar català

Subscripció al RSS
Subscribeix-te a les Noticies
12/06/2019 - CNL de l’Àrea de Reus Miquel Ventura

Entre els mesos de gener i juny l'alumnat i les parelles lingüístiques del Servei de Català de Cambrils han participat en les pràctiques lingüístiques als establiments col·laboradors del Voluntariat per la llengua organitzades pel CNL de l’Àrea de Reus Miquel Ventura.

L’objectiu del Consorci per a la Normalització Lingüística és promoure el coneixement i fomentar l’ús de la llengua catalana en tots els àmbits socioeconòmics, per la qual cosa el CNL de l’Àrea de Reus ha organitzat durant el segon i el tercer trimestre del curs 2018-2019 dues edicions de pràctiques lingüístiques a Cambrils, una activitat perquè alumnes dels cursos de bàsic 3 i la resta d'aprenents del Vxl puguin reforçar l’ús del català en els comerços adherits al programa Voluntariat per la llengua.

Els participants havien de visitar tres establiments col·laboradors d’un total de deu que proposava el CNL en cada edició (Ca l'Espolet, Carnisseria i Pollastres Montse, Forn Sant Salvador, Didal Uniformes, Drogueria i Plàstics Recasens, El Vestidor, Ferreteria Cambrils, Electrònica Sergi, Ferreteria L'Estació, Fresh, Infor Apartaments, Joiesmalt, Llibreria Escrivà, Marro Cafè, Merceria i Llenceria Borràs, Òptica Art Visual, Passion Beauté, Pesca Salada i Embotits Conxi) i, en finalitzar, el responsable de l’establiment havia de segellar el fullet que portava l’alumne per certificar que hi havia mantingut una petita conversa en català. Els establiments seleccionats tenen un acord de col·laboració amb el Voluntariat per la llengua segons el qual els comerços es comprometen a atendre en català els aprenents d’aquesta llengua encara que tinguin algunes dificultats per fer-ho.

En el moment de fer la pràctica, els alumnes podien anar-hi sols, amb algun company de classe o amb el voluntari lingüístic, en el cas que formessin part d’una parella lingüística. A més, l'activitat es plantejava com un exercici per posar en pràctica els coneixements adquirits a classe fora de l'aula i que aportarien un punt de la nota de curs si es feien.

Un cop acabades les pràctiques, els alumnes han fet una posada en comú a classe per valorar la iniciativa i la resposta ha estat molt positiva. Els que les han fet estaven molt satisfets amb l'experiència, els va agradar molt la pràctica, i van dir que els va ser molt útil i que, en general, es van sentir molt còmodes fent-les. Els estudiants generalment hi van anar amb algun company o amb la parella lingüística, van usar les estructures treballades a classe, que els van ajudar per resoldre les situacions, i a més es van trobar amb uns comerciants molt oberts a la pràctica i que els van ajudar molt.

En general, els aprenents estan molt satisfets. Segons ells mateixos, els han ajudat a perdre la vergonya, a deixar-se anar en situacions reals i, a partir d'ara, molts van dir que ho anirien fent de tant en tant en altres comerços de la xarxa d'establiments col·laboradors. Així, doncs, les pràctiques lingüístiques els serviran per llençar-se una mica més a parlar en català. En definitiva, una proposta molt satisfactòria!

Voluntariat per la llengua és un programa de la Direcció General de Política Lingüística del Departament de Cultura gestionat pel Consorci per a la Normalització Lingüística (CPNL). El CPNL va iniciar el programa l'any 2002, a Cornellà de Llobregat, amb 19 parelles participants. Des del 2003 ja hi ha participat més de 130.000 parelles.

 

separador

separador

Ja som 135.000 parelles 
i continuem creixent!