Esteu aquí

Les parelles lingüístiques de l’Institut Alt Penedès de Vilafranca celebren el final de curs del VxL

Subscripció al RSS
Subscribeix-te a les Noticies
07/06/2019 - CNL de l'Alt Penedès i el Garraf

Les parelles lingüístiques de l’Institut Alt Penedès de Vilafranca celebren el final de curs del VxL

Onze parelles lingüístiques, alumnes de l'Institut Alt Penedès, van participar a la sessió de tancament de final de curs del Voluntariat per la llengua (VxL). Aquest és el tercer any consecutiu que es porta a terme el programa en aquest centre.

El 5 de juny passat, 11 alumnes de 4t d'ESO i 11 de l'Aula d'Acollida van celebrar el final de curs del VxL a l'Institut Alt Penedès, de Vilafranca. Aquests 22 joves han format el grup de voluntaris i aprenents que, des del mes de març, s'han trobat setmanalment per conversar en català en el marc de la matèria Cultura i Valors. A la celebració també hi van participar la tutora i dinamitzadora de les sessions, Olímpia Quintela, i la dinamitzadora del VxL a l'Alt Penedès, Gemma Garcia, en aquest cas donant suport al projecte.

Experiència positiva

Les valoracions que van fer els nois i noies assistents van ser molt positives. Alguns voluntaris van manifestar: "Ha anat molt bé, apreníem mútuament", "ha estat molt entretingut", "m'ha encantat participar-hi", "els aprenents t'agafen carinyo", "la meva aprenenta era companya de classe, però no hi havia parlat gaire. Ha estat superguai. Ara té més fluïdesa", "he vist que l'aprenenta cada vegada estava més oberta i ha millorat molt", "tenia la idea de donar més, però no ha estat així". Alguns aprenents manifestaven: "Ha anat superbé", "ha estat molt útil", "he tingut confiança amb la voluntària per parlar, abans no en tenia", "he millorat". Voluntaris i aprenents també van comentar que participar al programa els havia permès conèixer les històries personals de cadascú i que tots en tenien per explicar.

A banda de les converses setmanals també van participar en un taller de castells amb els Castellers de Vilafranca, entitat adherida al Voluntariat per la llengua.

Novetat

L'objectiu que l'Institut tenia oferint aquest projecte era que els alumnes de l'Aula d'Acollida que havien arribat recentment a Catalunya poguessin practicar el català de manera informal, amb un company d'un altre curs i dins de l'horari lectiu. Amb aquesta pràctica s'ha reforçat l'aprenentatge dels alumnes nouvinguts per poder seguir el seu itinerari formatiu i, a més a més, s'han creat noves complicitats entre alumnes del mateix centre.

La novetat d'aquest curs ha estat la creació d'un material de conversa. Durant el segon trimestre, de gener a març, els voluntaris es van trobar setmanalment per elaborar conjuntament el quadern de temes per parlar, que després seria la guia de les converses amb les parelles lingüístiques.

Amb aquesta sessió de tancament es pretenia valorar l'experiència de les parelles lingüístiques tot compartint l'esmorzar que oferia l'Institut. La trobada es va acabar amb el repartiment de diplomes als participants.

CNL de l'Alt Penedès i el Garraf

separador

separador

Ja som 135.000 parelles 
i continuem creixent!