Esteu aquí

Vaig començar com a aprenenta i ara soc voluntària del VxL per ajudar altres persones a aprendre aquesta llengua tan maca

D'aprenenta a voluntària del Voluntariat per la llengua en tres anys

Hola, em dic Lucia. Soc de Romania i fa 3 anys que visc aquí a Catalunya, a la Bisbal d'Empordà.

Vaig arribar el 8 de gener de 2016 amb la meva filla i la meva parella. El mateix gener em vaig apuntar a les classes de català per a adults del Centre de Normalització Lingüística (CNL) de Girona i vaig inscriure la meva filla a l’escola, així que juntes vam començar a estudiar una nova llengua.

Durant aquest temps he estudiat els nivells bàsic 1, 2 i 3 i elemental 1, 2 i 3, amb l’Elisabet i la Dolors. També em vaig apuntar al Voluntariat per la llengua (Vx), per fer una hora de conversa amb l’Esther, una dona molt agradable.

Primer vaig començar com a aprenenta i ara soc voluntària per ajudar altres persones a aprendre aquesta llengua tan maca. Faig VxL amb les mares de dues escoles de la Bisbal: primer les de l’escola Mas Clarà i ara amb les de l’escola Joan de Margarit, amb l’ajuda de l’Elena i la Blanca. Treballem temes com ara les salutacions, les presentacions, el temps, el cos...

Alhora assisteixo a un grup de conversa, que també m’agrada, amb la professora Anna, amb gent que vol aprendre i corregir el seu català.

Estic encantada d’haver conegut molta gent que ha volgut ajudar-me a aprendre. Ajudar jo crec que és molt normal, si pots i si vols. Tot depèn de la paciència, actitud, ganes de fer coses.

He notat que, des del moment que vaig començar les classes de català i el Voluntariat per la llengua, el meu català ha millorat, perquè l’he anat perfeccionant. No puc dir que parlo perfectament, però ara sí que puc pensar directament en català.

Si arribes a un país nou, primer has d’aprendre la llengua autòctona perquè sense llengua no pots fer moltes coses: no pots ni preguntar ni contestar, no pots mantenir una conversa i també per tema de feina.

Lucia, voluntària abans aprenenta del VxL de l'Oficina de Català de la Bisbal d'Empordà (del CNL de Girona) 

Afegeix un nou comentari

CAPTCHA
Aquesta pregunta es fa per comprovar que vostè és una persona real i impedir l'enviament automatitzat de missatges brossa.

Voluntariat per la llengua

Voluntariat per la llengua (VxL) és un programa impulsat per la Secretaria de Política Lingüística del Departament de Cultura i gestionat territorialment pel Consorci per a la Normalització Lingüística. El programa facilita que les persones que tenen coneixements bàsics de català i es volen llançar a parlar-lo, el puguin practicar en un context real i distès i que les que el parlen habitualment no canviïn de llengua innecessàriament. Voluntariat per la llengua s’adreça només a persones majors d’edat. Els participants poden triar entre la modalitat presencial o la modalitat virtual. El compromís mínim de participació és de 10 hores: una hora a la setmana, durant 10 setmanes. A partir de les inscripcions, es formen les parelles lingüístiques, tenint en compte els horaris disponibles i les afinitats dels inscrits.

dl dt dc dj dv ds dg
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31
 
 
 
 
 

separador

separador

Si vols llançar-te a parlar català i el vols practicar de forma natural i distesa
Apunta’t al Voluntariat per la llengua!