Esteu aquí

El VxL és una manera de donar a altri el teu temps lliure, d’aprendre i d’arribar a casa els dies de trobada satisfeta i contenta

La Carme i l’Arlett formen una parella lingüística del Voluntariat per la llengua (VxL) de Sant Celoni. Es va conèixer la tardor passada durant la presentació del VxL i des de llavors que es troben els dimecres al matí per conversar durant una estona en català.

La Carme, la voluntària, viu a Sant Celoni. És mestra jubilada.

L’Arlett, l’aprenenta, fa gairebé 2 anys que viu a Llinars del Vallès. Va arribar a Catalunya el 4 de juliol de 2017 i es va inscriure als cursos de català per a adults del Consorci per a la Normalització Lingüística tot just va acabar aquell estiu, per aprendre’l a parlar amb fluïdesa i correcció i per escriure’l adequadament.

Com vau conèixer el Voluntariat per la llengua?

Carme (voluntària): Me’n vaig assabentar per la pàgina web de l’Ajuntament.

Arlett (aprenenta): El vaig conèixer a través de la professora dels cursos de català ens en va parlar a classe i em va agradar la idea.

Per què us hi vau apuntar?

Carme (vol.): Perquè vaig pensar que podia ser una experiència enriquidora i, a la vegada, també volia omplir el meu temps lliure d’una manera útil, fent un servei, relacionat una mica amb la meva feina anterior.

Arlett (apr.): Per ocupar de manera útil el meu temps lliure i, així, mentre, descobrir la cultura catalana i per poder-me relacionar amb persones d’aquí.

Què acostumeu a fer quan us trobeu?

Carme i Arlett: Passejar, prendre un cafè i parlar dels costums de Catalunya, el poble o del país de l’Arlett. També conversem sobre temes d’història, literatura, cinema o qualsevol qüestió del nostre interès.

Arlett (apr.): Vull afegir que la Carme m’ha deixat un parell de llibres en català i també els hem comentat.

Alguna anècdota arran de les trobades?

Arlett (apr.): Fins ara, i la més bonica, ha estat rebre un llibre de part de la Carme per la Diada de Sant Jordi.

Què podeu dir del Voluntariat per la llengua?

Carme (vol.): El Voluntariat és una experiència molt enriquidora, aprens d’altres cultures i amb la diversitat de les persones que t’envolten.

Arlett (apr.): Que he tingut molta sort, ja que la Carme sap moltes coses, és una excel·lent persona i m'agrada la seva forma de corregir.

Què valoreu del vostre Voluntariat per la llengua?

Carme (vol.): Les ganes de superació i d’aprendre de l’Arlett.

Arlett (apr.): Que la Carme hagi estat mestra i tingui un munt d’eines i estratègies d’ensenyament.

I ja per acabar l’entrevista, què diríeu a la gent perquè s’animés a fer el Voluntariat per la llengua?

Carme (vol.): El VxL és una manera de donar a altri el teu temps lliure, d’aprendre i d’arribar a casa els dies de trobada satisfeta i contenta.

Arlett (apr.): Cal donar l’oportunitat a noves activitats per aprendre i adaptar-se dins de la cultura catalana, i aquesta és la millor manera. A més és un símbol de respecte, tant pel temps invertit com per adoptar una nova llengua.

Neus Farré, tècnica de l’Oficina de Català de Sant Celoni (Centre de Normalització Lingüística del Vallès Oriental)

Afegeix un nou comentari

CAPTCHA
Aquesta pregunta es fa per comprovar que vostè és una persona real i impedir l'enviament automatitzat de missatges brossa.

Voluntariat per la llengua

Voluntariat per la llengua (VxL) és un programa impulsat per la Secretaria de Política Lingüística del Departament de Cultura i gestionat territorialment pel Consorci per a la Normalització Lingüística. El programa facilita que les persones que tenen coneixements bàsics de català i es volen llançar a parlar-lo, el puguin practicar en un context real i distès i que les que el parlen habitualment no canviïn de llengua innecessàriament. Voluntariat per la llengua s’adreça només a persones majors d’edat. Els participants poden triar entre la modalitat presencial o la modalitat virtual. El compromís mínim de participació és de 10 hores: una hora a la setmana, durant 10 setmanes. A partir de les inscripcions, es formen les parelles lingüístiques, tenint en compte els horaris disponibles i les afinitats dels inscrits.

dl dt dc dj dv ds dg
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
 
 

separador

separador

Si vols llançar-te a parlar català i el vols practicar de forma natural i distesa
Apunta’t al Voluntariat per la llengua!