Esteu aquí

Si no t’estimes Catalunya és simplement perquè no vius realment en aquesta terra: l'experiència de la Lingzhi amb el VxL i els cursos del CPNL

La Lingzhi és de la Xina i ja porta dos anys com a aprenenta del Voluntariat per la llegua (VxL) a Granollers. La Montse és la seva voluntària i han compartit un munt d’hores de conversa en català i experiències. La Lingzhi ens ho explica:

La Montse és la meva voluntària per practicar català; també és una bona amiga i professora. Ens expliquem la vida, ens coneixem. Vam compartir les alegries del meu embaràs. Em va comprar una planteta quan vaig quedar-me embarassada, perquè creixessin junts amb el nadó. Li ensenyo com fer arròs tres delícies i ella m'ensenya com fer el millor pa de pessic. Un dia vam anar a Barcelona a tastar menjar xinès, després vam passejar pel parc de la ciutat i vam parlar en català amb els comerciants d’allà. També, de tant en tant, caminem per la llera del riu de Granollers i aprofitem per llegir les explicacions dels animals i plantes en català que hi ha  o ens fiquem en els carrerons del mercat de Granollers... Són experiències i records especials i únics.

Quan la meva família em pregunta per la vida a Catalunya, els contesto: “genial, a més, si vols aprendre català, pots tenir un voluntari lingüístic i participar en moltes activitats.”

Conec més els catalans i puc dir que ,no són garrepes ni tancats, sinó que són generosos i oberts, i molt treballadors! Estalvien per als moments necessaris, conserven la cultura catalana perquè forma una part de la cultura humana, reben els immigrants bé, amb una actitud oberta, treballen amb molta eficiència i bona qualitat... Costa explicar aquest tema amb poques paraules... Visc en aquesta terra, Catalunya, i, per tant, l’estimo. Si no l’estimes és simplement perquè no vius realment en aquesta terra.

El Voluntariat per la llengua és un complement fantàstic als cursos de català. Si em preguntes què és el que he après del curs català, doncs et diré que moltíssim: una part l’he apresa del llibre; una altra part, de les professores i els companys; he tingut coneixement de l’idioma i la cultura; també he fet amics, i he tingut una mica més de vida social. Ara conec més la cultura catalana i Catalunya, els llocs turístics i els aspectes culturals. El llibre que fem servir, a més d'ampliar els vocabulari i ensenyar gramàtica,  té un contingut molt interessant. També he pogut conèixer els companys immigrants com jo, d'altres països o d'una altra zona d’Espanya, i he sabut una mica de les seves vides. Tenim moltes oportunitats per parlar i compartir l'experiència amb els companys a la classe.

Fer un curs m’obre la possibilitat de tenir una vida social fora de la parella i els estudis. De vegades, em trobo amb alguns companys pel mercat, el supermercat, els carrers... i ens saludem i ens preguntem alguna cosa. Les companyes de classe també han estat molt bones amb mi: em preguntaven molt sovint com em trobava I em preparaven regalets de tot cor i molta sinceritat. La Carme, una companya infermera, per casualitat em va atendre quan m’havia de posar una injecció. També m'han donat consells i opinions molt útils.

Per motius d'horari, he passat per diferents oficines de català i les professores que he tingut (de la Llagosta, de Caldes de Montbui o de Granollers) són totes molt simpàtiques. He fet més cursos, però, amb una professora de Granollers que es diu Imma. L'última vegada que vaig anar a curs de català, ja havia passat la data de previsió de part. L’Imma i les companyes em veien amb panxa molt grossa i la situació era molt graciosa. Em sabia molt greu no poder veure'ls cada setmana. Després del part, el curs ja havia acabat i no he pogut acomiadar-me dels companys; només he pogut anar a l'avaluació amb l’Imma.

És una pena que temporalment no pugui continuar amb el Voluntariat per la llengua i el curs de català, pel nadó i la defensa de tesi, però hi tornaré!

Lingzhi i Montse, parella lingüística del VxL del Servei Local de Català de Granollers (Centre de Normalització Lingüística del Vallès Oriental).

Comentaris

És fantàstic. Conec aquest sentiment. També soc voluntari i m'han comentat de vegades justament aquest tipus de relat. A mi em fa molt feliç veure que la nostra actuació, serveix per portar una mica de comprensió, satisfacció i, perquè no, felicitat als nostres interlocutors. Lingzhi, enhorabona per la teva companya voluntaria i per expresar d'aquesta manera el que sens. Montse, felicitacións per aconseguir aquest afecte. Molt cordialment Rossend Castells, Voluntari de Viafranca del Penedès

Afegeix un nou comentari

CAPTCHA
Aquesta pregunta es fa per comprovar que vostè és una persona real i impedir l'enviament automatitzat de missatges brossa.

Voluntariat per la llengua

Voluntariat per la llengua (VxL) és un programa impulsat per la Secretaria de Política Lingüística del Departament de Cultura i gestionat territorialment pel Consorci per a la Normalització Lingüística. El programa facilita que les persones que tenen coneixements bàsics de català i es volen llançar a parlar-lo, el puguin practicar en un context real i distès i que les que el parlen habitualment no canviïn de llengua innecessàriament. Voluntariat per la llengua s’adreça només a persones majors d’edat. Els participants poden triar entre la modalitat presencial o la modalitat virtual. El compromís mínim de participació és de 10 hores: una hora a la setmana, durant 10 setmanes. A partir de les inscripcions, es formen les parelles lingüístiques, tenint en compte els horaris disponibles i les afinitats dels inscrits.

dl dt dc dj dv ds dg
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
 
 

separador

separador

Si vols llançar-te a parlar català i el vols practicar de forma natural i distesa
Apunta’t al Voluntariat per la llengua!