Esteu aquí

Un idioma que no es practica fora d'una classe no serveix de res

Primer any d'establiment col·laborador del VxL a Santa Coloma de Gramenet!

Xavier Santamaria de Roba Bugatti Home (c. de Pompeu Fabra, 10) i David Ventura d'Alfil Santa Coloma (c. de Sant Josep, 12) tot just han fet el seu primer any com a establiments col·laboradors del Voluntariat per la llengua (VxL) a Santa Coloma de Gramenet. Per aquest motiu, els hem preguntat com valoren l'experiència de rebre aprenents del VxL i alumnes dels cursos de català per a adults del Centre de Normalització Lingüística (CNL) L’Heura.

Què aporta a l'establiment col·laborador aquestes visites lingüístiques?

Xavier: Personalment m'omple a mi i així a la botiga.  M'agrada participar-hi perquè puc fer un cop de mà a algú que vol aprendre; a més, no costa res.

David: Interessadament va bé pel negoci perquè entra gent, però també està molt bé perquè es tracta de persones a les que ningú s'atreveix a parlar en català i així ja hi ha algú que comença a fer-ho.

Venen amb ganes de parlar?

Xavier: Sí, venen amb  molt bona disposició.

David: Sí, venen amb ganes de parlar, inclús em pregunten com es diuen en català els articles que hi ha a la botiga.

Es nota la vergonya o els nervis que tenen a l'hora de parlar?

Xavier: Recordo un home que sí que en tenia, però es normal perquè es tallen i és que segurament van a botigues que no hi havien anat mai abans, així que tenen encara més.

David: Va venir una persona que no, tant se li'n feia, el que volia era fer la pràctica, però les altres es notaven una mica tallades.

Creus que és útil per als alumnes practicar el català en els establiments de la ciutat?

Xavier: Sí, perquè és diferent parlar en una classe i veuen que poden fer-ho amb més tranquil·litat. A més, el professor té un accent i una manera de parlar diferent de les que trobaran a les botigues, que també seran diferents entre elles.

David: Sí, s'ha de parlar. Un idioma si no es practica fora d'una classe, no serveix de res.

Israel Martínez, dinamitzador del VxL del CNL L'Heura

Afegeix un nou comentari

CAPTCHA
Aquesta pregunta es fa per comprovar que vostè és una persona real i impedir l'enviament automatitzat de missatges brossa.

Voluntariat per la llengua

Voluntariat per la llengua (VxL) és un programa impulsat per la Secretaria de Política Lingüística del Departament de Cultura i gestionat territorialment pel Consorci per a la Normalització Lingüística. El programa facilita que les persones que tenen coneixements bàsics de català i es volen llançar a parlar-lo, el puguin practicar en un context real i distès i que les que el parlen habitualment no canviïn de llengua innecessàriament. Voluntariat per la llengua s’adreça només a persones majors d’edat. Els participants poden triar entre la modalitat presencial o la modalitat virtual. El compromís mínim de participació és de 10 hores: una hora a la setmana, durant 10 setmanes. A partir de les inscripcions, es formen les parelles lingüístiques, tenint en compte els horaris disponibles i les afinitats dels inscrits.

dl dt dc dj dv ds dg
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
 
 

separador

separador

Si vols llançar-te a parlar català i el vols practicar de forma natural i distesa
Apunta’t al Voluntariat per la llengua!