Esteu aquí

Diferents maneres de veure el món a través d’una mateixa llengua (una catalana perduda pel nord de Noruega)

Sóc la Jordina, una catalana perduda pel nord de Noruega i voluntària del programa Voluntariat per la llengua (VxL).

Fa poquet que formo part de la família lingüística del VxL i n’estic molt orgullosa. Tan bon punt vaig conèixer el programa, vaig decidir apuntar-m’hi, sense dubtar-ne ni un moment. El problema era que només estaria a Catalunya un mes (molt just per fer les 10 sessions del VxL) durant les vacances de Nadal. Tot i així, hi vaig escriure i amb el que em van dir no em podien fer més feliç! També hi havia l’opció virtual! Així que aquell mateix dia m’hi vaig apuntar. Em va semblar fantàstic que hi hagués aquesta modalitat perquè no només beneficia als aprenents que tenen poc temps, sinó que també ens beneficia a nosaltres, els catalans que som a l’estranger.

Quan per fi em van assignar la meva primera parella lingüística tenia els nervis i l’emoció a flor de pell. Ella, l’aprenenta, era la Diana, una noia d’Hondures. La primera conversa que vam tenir va fluir sense cap tipus de problema. Les dues ens vam sentir de seguida molt còmodes parlant, tot i que al principi reconec que em feia una mica de vergonya. Ara ja hem acabat les 10 sessions, però seguim parlant igualment cada dissabte, perquè no només hem practicat català, també ens hem conegut i hem compartit vivències que ens han acostat molt, fins i tot hem quedat de veure’ns a l’estiu quan vingui de vacances a Catalunya.

Ara he començat amb la meva segona parella lingüística, l’Adriana, que és de Colòmbia. Estic molt contenta de poder seguir compartint trobades amb altres aprenents i ajudar-los a practicar català des de la distància.

El VxL em sembla una iniciativa preciosa. Animo a tothom que tingui una horeta a la setmana lliure que s’hi apunti. Com veieu, no necessiteu ni quedar amb el vostre aprenent de manera física, perquè la modalitat virtual us permet compartir xerrades i emocions amb una persona que vol aprendre la nostra llengua. La comoditat de parlar en català amb algú des de qualsevol lloc del món és impagable.

Finalment, deixo escrit que seguiré participant al Voluntariat per la llengua molt de temps per continuar ajudant a totes aquelles persones que, siguin on siguin, vulguin practicar aquesta bonica llengua que és el català.

Ens veiem! / Vi ses!

Jordina Nogués, voluntària del VxL en modalitat virtual

 

Afegeix un nou comentari

CAPTCHA
Aquesta pregunta es fa per comprovar que vostè és una persona real i impedir l'enviament automatitzat de missatges brossa.

Voluntariat per la llengua

Voluntariat per la llengua (VxL) és un programa impulsat per la Secretaria de Política Lingüística del Departament de Cultura i gestionat territorialment pel Consorci per a la Normalització Lingüística. El programa facilita que les persones que tenen coneixements bàsics de català i es volen llançar a parlar-lo, el puguin practicar en un context real i distès i que les que el parlen habitualment no canviïn de llengua innecessàriament. Voluntariat per la llengua s’adreça només a persones majors d’edat. Els participants poden triar entre la modalitat presencial o la modalitat virtual. El compromís mínim de participació és de 10 hores: una hora a la setmana, durant 10 setmanes. A partir de les inscripcions, es formen les parelles lingüístiques, tenint en compte els horaris disponibles i les afinitats dels inscrits.

dl dt dc dj dv ds dg
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31
 
 
 

separador

separador

Si vols llançar-te a parlar català i el vols practicar de forma natural i distesa
Apunta’t al Voluntariat per la llengua!