Esteu aquí

La Gelateria Jijo de Parets, un bon exemple d’establiment col·laborador

Us vull explicar una molt bona experiència lingüística que hem fet a Parets aquest any. A principis del mes de juny, amb els alumnes del nivell bàsic 2, vam decidir que acabaríem el curs anant a prendre un gelat d’aquells tan bons que només fan a la Gelateria Jijo del poble. Abans de la trobada, però, vaig anar a la Gelateria Jijo a fer la reserva i vam aprofitar la visita per renovar la seva adhesió al Voluntariat per la llengua com a establiment col·laborador (ho són des de l’any 2015). Els vaig demanar que, sobretot, el dia que hi anéssim parlessin tota l’estona en català als alumnes.

He de dir que, realment, va ser una pràctica lingüística extraordinària. Tots els alumnes van demanar el gelat que volien en català: de maduixa, de gerds, de pistatxo, de rom amb panses... En una terrina o un cucurutxo. De mida petita, mitjana, gran o extragran. Alguns van optar per una orxata o un granissat: de llimona, de cafè...

Acabar un curs escoltant els alumnes parlant català en una terrassa a tocar del parc de La Linera de Parets, amb el sol just abans de pondre's de teló de fons, emociona. I encara més veient la cara de la dependenta, contenta i meravellada de poder ajudar els alumnes a tenir una conversa sencera en català.

És un exemple de la bona feina que poden arribar a fer els establiments col·laboradors. A Parets n’hi ha més de setanta (ara estem renovant les adhesions) i a tot el Vallès Oriental, 600. 

Roser Tintó, tècnica de Normalització Lingüística de l'Oficina de Català de Parets (Centre de Normalització Lingüística del Vallès Oriental)

Afegeix un nou comentari

CAPTCHA
Aquesta pregunta es fa per comprovar que vostè és una persona real i impedir l'enviament automatitzat de missatges brossa.

Voluntariat per la llengua

Voluntariat per la llengua (VxL) és un programa impulsat per la Secretaria de Política Lingüística del Departament de Cultura i gestionat territorialment pel Consorci per a la Normalització Lingüística. El programa facilita que les persones que tenen coneixements bàsics de català i es volen llançar a parlar-lo, el puguin practicar en un context real i distès i que les que el parlen habitualment no canviïn de llengua innecessàriament. Voluntariat per la llengua s’adreça només a persones majors d’edat. Els participants poden triar entre la modalitat presencial o la modalitat virtual. El compromís mínim de participació és de 10 hores: una hora a la setmana, durant 10 setmanes. A partir de les inscripcions, es formen les parelles lingüístiques, tenint en compte els horaris disponibles i les afinitats dels inscrits.

dl dt dc dj dv ds dg
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31
 
 
 
 
 

separador

separador

Si vols llançar-te a parlar català i el vols practicar de forma natural i distesa
Apunta’t al Voluntariat per la llengua!