Vés al contingut

Aprendre català en contextos informals de la mà de gent magnífica del VxL

esther_i_adaleen.jpeg

L'Adaleen és aprenenta del Voluntariat per la llengua (VxL) de Ripollet i amb l'Esther, la seva voluntària, formen part d'una de les parelles lingüístiques en modalitat virtual que gestiona el Centre de Normalització Lingüística del Vallès Occidental 3. Aquí en teniu el seu testimoni sobre l'experiència, que també ha estat publicat a la revista "Ripollet al dia". 

Adaleen, quant fa que vius a Ripollet?

Fa tres anys que visc a Ripollet, des del 2018.

Què et va fer venir de República Dominicana cap aquí?

Havia viscut a Salamanca abans de venir cap a Catalunya. Vaig decidir que era una molt bona oportunitat treballar aquí perquè hi ha moltes més oportunitats que en altres llocs.

T’agrada viure a Ripollet?

Sí, m’agrada molt. És una ciutat tranquil·la i sempre tinc l’oportunitat d’anar a la gran ciutat quan vulgui. A més, una de les coses que més m’agrada és que aquí hi ha sempre coses a fer: anar a veure un espectacle o sopar en un restaurant. I, a més, estic molt prop de Barcelona. Per tan, per mi és com viure d’una manera cosmopolita, però sense tot el soroll de la ciutat.

Actualment estàs fent un curs de català de manera autodidacta… De quina manera ho fas?

Intento estudiar una mica cada dia, però a vegades és difícil fer-ho perquè tinc moltes responsabilitats. Com que no tinc cap oportunitat per practicar la llengua, vaig anar al Centre Cultural per formar part del VxL, programa que vaig conèixer gràcies a la meva companya de feina i també pels cartells que hi ha per el carrer.

Quines expectatives tenies abans de començar amb la parella lingüística?

Com que ja vaig fer alguns intercanvis quan anava a la universitat, tenia una idea del que podia trobar-me: conèixer una persona amb qui practicar la llengua i d’aquesta manera conèixer de primera mà més o menys la cultura catalana i les seves tradicions.

S’han acomplert?

Diria que sí.

Com va ser la primera xerrada amb l’Esther, la teva voluntària lingüística?

La primera xerrada va ser molt bona i em vaig sentir molt còmode amb ella. Com que era la primera presa de contacte, vam parla una mica de tot això que ens agrada i el nostre origen: la feina, els estudis, la família.

Us heu vist presencialment alguna vegada?

Mai.

Per quina plataforma vau fer la primera xerrada?

Normalment fem las xerrades per videotrucada de Whatsapp.

Se’t va fer llarga la primera hora de conversa?

No. Vaig tenir la sensació que era una dona que coneixia de feia molt temps! La conversa va fluir de manera natural i això és gràcies al seu caràcter, espontaneïtat i amabilitat

Què és el primer que vas pensar després de tenir la primera conversa?

Em vaig adonar que necessitava aquestes hores per practicar la conversa. Com que feia el curs sola, no havia tingut cap oportunitat de practicar oralment ni que cap persona em corregís. A més, com que el VxL et trasllada en una situació poc formal (i amb això vull dir que no és acadèmica), he tingut l’avantatge d’escoltar la llengua en contextos naturals i veure com parlen els catalans.

Ara que ja heu fet força hores de conversa, pots fer una valoració de com t’han anat les converses? Notes que has millorat la llengua oral?

Sí, considero i percebo que he millorat bastant l’expressió ora. Al principi em costava dir frases simples, però a mesura que he practicat i estudiant pel meu compte, a més d’escoltar la ràdio, m’he adonat que he adquirit més fluïdesa. Tot i això, encara em queda feina per fer!

Potser al principi tenies vergonya a l’hora de parlar en català… T’ha ajudat tenir voluntària lingüística a l’hora de perdre-la?

Al principi sí que em generava una mica de vergonya, però a poc a poc l’estic perdent!

L’objectiu del VxL és promoure que les persones que parleu una mica en català, pugueu practicar-lo en un entorn distès i així, agafar més confiança. Creus que s’aconsegueix amb les parelles lingüístiques?

Definitivament, sí. A més, crec que és important perquè escoltes de manera natural com es parla la llengua, ja que no estem en un context formal (en què s’estableixen els continguts que es treballaran en funció del nivell que es tingui). Amb l’Esther he après algunes expressions i paraules col·loquials que en el context acadèmic costen més d’adquirir.

Ets conscient de si amb alguna persona has començat a parlar-hi en català de manera espontània?

Encara no. No m’he trobat en aquesta situació… El que sí que he fet és dir alguna paraula en català perquè no em sortia en castellà en aquell moment.

Què li diries a una persona que volgués apuntar-se al Voluntariat per la llengua?

T’hi has d’apuntar!! Serà una magnífica oportunitat d’exposar-te davant la llengua i, de passada, aprendre. I, per si això no fos prou, també pots conèixer gent magnífica de qui t’enriquiràs molt amb les seves vivències.

Adaleen, aprenenta del VxL de l'Oficina de Català de Ripollet

Afegeix un nou comentari

Text pla

  • No es permet l'ús d'etiquetes HTML.
  • Les línies i paràgrafs es trenquen automàticament.
  • Les adreces web i de correu electrònic es transformen en enllaços automàticament.
CAPTCHA
Aquesta pregunta es fa per comprovar si vostè és o no una persona real i impedir l'enviament automatitzat de missatges brossa.