Esteu aquí

Una bona experiència amb el VxL a l’Institut Manuel de Cabanyes de Vilanova i la Geltrú

Subscripció al RSS
Subscribeix-te a les Noticies
12/07/2018 - CNL de l'Alt Penedès i el Garraf

Una bona experiència amb el VxL a l’Institut Manuel de Cabanyes de Vilanova i la Geltrú

Durant el curs 2017-2018 cinc alumnes de l'aula d'acollida han practicat el Voluntariat per la llengua (VxL) amb nois i noies de 4t d'ESO per millorar i adquirir més confiança en l'ús del català.

 VxL a l'institut

L'Institut Manuel de Cabanyes, de Vilanova i la Geltrú, mitjançant l'aula d'acollida, ha posat en marxa per segona vegada la pràctica del VxL al centre. El funcionament del VxL va iniciar-se el curs 2016-2017 i hi van participar sis parelles. La professora de l'aula d'acollida va ser l'encarregada de fer funcionar el projecte al centre. Primer de tot, per seleccionar les persones que podien fer de voluntàries, es va plantejar una activitat als cursos de 4t d'ESO: una redacció a l'aula amb el tema "Per què vols ser voluntària?". A partir d'aquí es van fer les primeres parelles lingüístiques entre alumnes de l'aula d'acollida de 3r d'ESO i voluntàries de 4t d'ESO. El projecte ha tingut continuïtat aquest any amb cinc parelles més que, igual que l'any anterior, han fet les trobades en les hores de català. Els temes que es proposen tenen relació amb els interessos o les curiositats dels participants: orientació en la tria d'itinerari acadèmic, intercanvi de gustos musicals, etc. La dinàmica de les sessions és de quaranta minuts sols en parelles i vint minuts de posada en comú amb la resta del grup. Quan s'acaba el curs es fa un dinar de comiat amb les parelles.

Les veus dels aprenents

El Rafa i la Izadora del Brasil, la Suyen i la Diana d'Hondures i la Mariel de l'Argentina, que van arribar aquest curs a Vilanova i la Geltrú, ens han fet arribar un escrit per explicar-nos la seva experiència:

"Amb el VxL hem practicat l'idioma, hem millorat el nostre nivell i hem aconseguit no tenir vergonya de parlar en català davant d'altres persones!

Al principi sí que vam sentir una mica de vergonya pel fet que no els coneixíem. Després, amb el temps, ens vam sentir molt a gust. Les nostres parelles ens van fer sentir molt bé, còmodes i vam aprendre molt per poder tenir converses en català amb més gent. En cada trobada que fèiem teníem un tema nou i diferent. Vam aprendre moltes coses d'altres països, i no només de Catalunya. També vam aprendre a conèixer-nos més cada un de nosaltres, les nostres famílies, els llocs d'on venim... Vam parlar dels nostres objectius, de quan siguem grans, del menjar típic, dels diferents tipus de música, de les diferents maneres d'ensenyar als instituts de cada país i de la seguretat als carrers dels nostres països d'origen, que és diferent d'aquí. A Vilanova i la Geltrú ens sentim més segurs.

Al final de les trobades vam fer una valoració de l'experiència amb les nostres parelles lingüístiques, que ha acabat en una bonica amistat. Per celebrar-ho, l'últim dia vam fer un pica-pica a l'aula d'acollida, amb la resta de companys. Cada un de nosaltres vam portar un menjar típic del nostre país. Ha sigut una gran experiència i agraïm aquesta oportunitat.".

El VxL compta amb tothom

El VxL ofereix dues modalitats: presencial (les parelles han d'assistir al lloc de trobada que hagin acordat) i virtual (les parelles fan les trobades per mitjà d'Internet, a través de plataformes de videoconferència). El programa va néixer l'any 2003 i ja hi han passat més de 110.000 parelles.

És un programa reconegut per la Unió Europea i adoptat a l'Aran, Perpinyà, Andorra, el País Valencià, les Illes Balears i, també, a Bolzano (Itàlia), Flandes (Bèlgica).

CNL de l'Alt Penedès i el Garraf

separador

separador

Ja som 130.000 parelles 
i continuem creixent!